ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις-Στουρνάρας: Ανακεφαλαιοποίηση πριν από το τέλος του έτους

Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του έτους συμφώνησαν στη συνάντησπή τους ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

 

Χθες, κατά τις επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το bail in.

Συγκεκριμένα, θύμισε τη δήλωση του Eurogroup ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους, θα κινδυνεύσουν με κούρεμα οι καταθέσεις.

Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει η Γερμανία, προκειμένου να υπάρχει πίεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θέλει να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να είναι βέβαιο ότι η διαδικασία για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει πραγματοποιηθεί ως τις 15 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στο διάστημα 9-25 Νοεμβρίου. Επομένως, αποκλείεται η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου. 

Ένα σενάριο προβλέπει να δοθεί έγκριση από το Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση αν διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος.

Χθες, Δευτέρα η Αθήνα και η Κομισιόν δημοσίευσαν συμφωνία τεχνικής συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στοχευμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική ανάληψη ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να διεξάγονται αυτές στο πλαίσιο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Είμαι πεπεισμένος ότι με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των επενδύσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ντομπρόβσκις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα είχε συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς – τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο- αλλά και με μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Πηγή: tovima.gr