ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ντρέπομαι για την ανικανότητα της Ευρώπης – Μας ζήτησαν γκέτο προσφύγων

Την ντροπή του για τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο προσφυγικό ζήτημα εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, απάντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου.

 

 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό «τέθηκε ανεπίσημα η δημιουργία γκέτο στην Αθήνα». 

«Πόσο κοστολογείτε τη ζωή ενός παιδιού; Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαΐ, μια ανθρώπινη αγκαλιά; Και δεν απευθύνομαι σε εσάς κ. Κουμουτσάκο, απευθύνομαι στους ευρωπαίους εταίρους, σε αυτούς που μας κουνούν το δάχτυλο» τόνισε εν μέσω έντασης ο κ. Τσίπρας

Κατά την έναρξη της ομιλίας του κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και οδύνη του για τα νέα ναυάγια που, όπως είπε, ξεβράζουν στις ακτές μας, εκτός από αθώες ψυχές, και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους και της κυβερνήσεις της Δύσης ότι έμειναν για καιρό απαθείς. 

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια και υποκριτικά, για τα νεκρά παιδιά στο Αιγαίο. Αισθάνομαι ντροπή και για το επίπεδο διαλόγου που αφορά την ηγεσία της Ευρωπαίκής Ένωσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Όπως είπε «πρώτιστο καθήκον είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον», ενώ εξήρε τις προσπάθειες των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Τσίπρας έριξε ευθείες βολές σε κάποιους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι -όπως είπε- στη Σύνοδο Κορυφής μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας.  Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολιτευτικής ρητορικής και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να σπέρνεται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. 

Ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην παρακολουθεί απλά τη συζήτηση που διεξάγεται, ζητώντας να συνεισφέρει με προτάσεις και με τη στήριξή της στην Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος αλλά έχει και την τιμή να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στους φράκτες και τα τείχη είπε ότι τέτοιες πολιτικές και πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής πρέπει να αυξηθεί για να βγει ο χειμώνας, ενώ τόνισε ότι το αίτημα για δημιουργία υπερστρατοπέδου τέθηκε από την άλλη πλευρά, όχι επίσημα, αλλά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στόχος όσως τον ζήτησαν ήταν η μετεγκατάσταση των προσφύγων ωστόσο το υπερστρατόπεδο δεν θα ήταν λύση για κανέναν, παρά θα γκετοποιούσε το πρόβλημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «Έχουμε ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αναλάβατε δεσμεύσεις που σε δύο μήνες δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε».