ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλαλούμ: Δεν υπάρχουν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Αγρότες και τζόγος στο στόχαστρο

Δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα ισοδύναμα η κυβέρνηση, προκειμένου να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το αλαλούμ συνεχίζεται για πάνω από έναν μήνα, με το οικονομικό επιτελείο να μην έχει καταφέρει να βρει το μίγμα των μέτρων που θα καλύψουν τη «χασούρα» των 300 εκατ. ευρώ.

 

 

Μπορεί ο Πρωθυπουργός στο χθεσινοβραδινό μίνι υπουργικό να ζήτησε να τρέξουν όλες οι εκκρεμότητες για να προχωρήσουν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο για την κυβέρνηση αποτελεί άλυτο γρίφο το θέμα των ισοδύναμων. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν! «Δεν έχουμε βρει ακόμα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση» παραδέχθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας στο Mega.

Όλα τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και οι συναρμόδιοι υπουργοί πέφτουν πάλι στη φορολόγηση των πολιτών, ενώ τα μέτρα είναι αμφοβόλου απόδοτικότητας.

Τέλη κυκλοφορίας, καταναλωτικά προϊόντα, μοσχάρι, υπηρεσίες είναι μερικά από εκείνα που έχουν πέσει στο τραπέζι. Στην κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να βρουν μέτρα που θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογουμένων, για να άρουν ένα μέτρο που επιβαρύνει μια πιο περιορισμένη κατηγορία νοικοκυριών. Και παρόλο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο στενός κυβερντηικός πυρήνας δεν είναι κατά της λογικής ότι είναι προτιμότερο να επιβαρυνθούν όσοι αναλαμβάνουν το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η Κομισιόν πιέζει για άρση του μέτρου.

Στο στόχαστρο αγρότες και τζόγος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει πλήρη ανάλυση για τα εισοδήματα που δηλώνουν οι αγρότες, ώστε να διαχωριστούν οι κατ'επάγγελμα αγρότες και να εξεταστούν τα περιθόρια φορολόγησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • 9 στους 10 αγρότες (οι 466.574 από τους συνολικά 532.917) δήλωσαν πέρυσι εισόδημα από μηδέν έως 5.000 ευρώ.
  • 1 στους 5 (οι 104.768) δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ή ζημία.
  • τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα των 532.917 αγροτών πέρυσι (που δηλώθηκαν φέτος) ήταν 4,873 δισ. ευρώ  (δηλαδή 9.145 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας). Από αυτά φορολογήθηκαν με 13% τα 1,342 δισ. και ο φόρος που προέκυψε ήταν συνολικά 186,4 εκατ. ευρώ για όλο το 2014 και για όλους τους αγρότες (δηλαδή μέσος φόρος 349,81 ευρώ).

 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει στο μάτι –για πιθανά ισοδύναμα- και τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Υπολογίζουν πως τα έσοδα του ΟΠΑΠ από το «ΚΙΝΟ» έφτασαν πέρυσι στα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τις εισπράξεις που είχε ο ίδιος Οργανισμός από το «Πάμε Στοίχημα» οι οποίες ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.
 
Με δεδομένο ότι το 2014 παίχτηκαν 4,5 δισ. στήλες ΚΙΝΟ, στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξε η όρεξη για επιπλέον έσοδα, υπολογίζοντας ότι με επιβολή φόρου πχ 10% (δηλαδή 5 λεπτά επιπλέον στη στήλη που κοστίζει 50 λεπτά) θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα της τάξεως 220 εκατ. ευρώ για το δημόσιο.
 
Οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και τυχόν νομικά ζητήματα με τους μετόχους.