ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος από τη δήλωση Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

 

Ο κ. Φίλης εκτός από τα θέματα του Υπουργείου και το μεγάλο ζήτημα με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση  μίλησε στο Star και για τη γενοκτονία των Ποντίων,  επανaλαμβάνοντας την άποψη που είχε διατυπώσει και παλαιότερα ότι δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας» είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα» πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή σχολιάστηκε έντονα από τα social media ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπος Αποστολίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε, μάλιστα, ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.