ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποπομπή του Φίλη ζητούν οι Πόντιοι – Τον αδειάζει το Μαξίμου

Ομαδικά πυρά δέχεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ποντίων, την οποία χαρακτήρισε απλώς… εθνοκάθαρση. Το Μαξίμου άδειασε τον κ. Φίλη, ενώ δέχεται πιέσεις να αποπέμψει τον υπουργό Παιδείας, κάτι πάντως που για την ώρα δεν συζητείται.

Η κυβέρνηση πήρε αποστάσεις, χαρακτηρίζοντας προσωπικές της απόψεις του κ. Φίλη και επισημαίνοντας -μέσω διαρροών- ότι η Γενοκτονία των Ποντίων είναι θεσμικά αναγνωρισμένη από τη Βουλή των Ελλήνων. 

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας προκάλεσαν θύελλα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να πάρει αποστάσεις, επιμένοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η θεσμικώς αναγνωρισμένη Γενοκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του Μαξίμου υπήρξε και η άμεση παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: 

Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν.

«Τα θεσμικά όργανα του κράτους και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει ότι πρόκειται για γενοκτονία. Και ιστορικά και θεσμικά. Άρα ας μείνουμε σε αυτό. Ο καθένας μπορεί να έχει μια άποψη αλλά χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσοχή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση…. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής».

Με τη σειρά της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη δήλωσε: «Η καταγωγή μου είναι από το Πόντο. Οι γονείς μου κατάγονται από την Κερασούντα και είμαι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Η δήλωση του κ. Φίλη ήταν ατυχής και έτσι πρέπει να την ερμηνεύσουμε στην επιτροπή μας (σ.σ. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς)».

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόψεις του Νίκου Φίλη εξέφρασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συλλογικοί φορείς του Ποντιακού Ελληνισμού εκδήλωσαν ανοιχτά την οργή και την απογοήτευσή τους για τη στάση του υπουργού Παιδείας σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο και οδυνηρό ζήτημα. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίστοιχη επιχειρηματολογία με του κ. Φίλη για το θέμα της γενοκτονίας συναντούμε δυστυχώς μόνο στους Γκρίζους Λύκους».

Οι ποντιακές ενώσεις επισημαίνουν ότι διεθνείς οργανισμοί και κράτη σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την περίοδο 1914-1923, το κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι Έλληνες του Πόντου.

Να τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση και να αποδοκιμάσει τις θέσεις του υπουργού Παιδείας, ακόμη και να τον αποπέμψει από τη θέση του ζητούν εκπρόσωποι των ποντιακών φορέων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλάδος είχε εκφράσει τη δυσφορία της για τις θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν με άρθρο του στην «Αυγή», ζητώντας κατ’ ιδίαν συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσει. 

Την αποπομπή του Νίκου Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας ζητεί και o πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης.