ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βούτσης, ο Σουλτς, το «ατύχημα» και τα… ντολμαδάκια

Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα καταγράφει ο ΒΗΜΑτοδότης. Από τις συνομιλίες με τον Νίκο Βούτση και τις… αποκαλύψεις του προέδρου του ελληνικού κοινοβούλιου για το τί ειπώθηκε στο μενού με… άρωμα Ελλάδας. 

 

 

 

Ενα σοσιαλιστικό αρνάκι αμπελουργού

Το γεύμα του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και των μελών του Προεδρείου της  Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς στο Πάρκο Ελευθερίας είχε διάφορες νοστιμιές –πολιτικές και γαστρονομικές. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ευχαρίστησε για την υποδοχή, εκφράζοντας την ελπίδα μίας καλής συνεργασίας και ο κ. Βούτσης τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που έχει παράσχει στη χώρα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο γεύμα παρακάθισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,  αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Ξυδάκης και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δ. Αβραμόπουλος και Πρέσβεις. Αυτά ως προς τις επίσημες ανακοινώσεις, διότι υπήρξαν και ανεπίσημες. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Βούτσης προσήλθε στην συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και δίχως να ξέρει ότι οι κάμερες ήδη μετέδιδαν μέσω του κλειστού κυκλώματος εικόνα και ήχο από την αίθουσα, είπε να ενημερώσει «στο χαλαρό» και σε «ελεύθερη απόδοση» τους βουλευτές για όσα ειπώθηκαν στο γεύμα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που μετέφερε στο περίπου ο κ. Βούτσης, ο ευρωπαίος αναγνώρισε ότι έχουμε σε όλα δίκιο κι ότι είναι ανόητα αυτά που μας ζητάνε -από τα σπίτια που πρέπει να σωθούν μέχρι και το ασφαλιστικό- και μάλιστα ότι κάποιοι αρρωστημένοι εγκέφαλοι είναι αυτοί που θέτουν τέτοια θέματα και μας τα ζητάνε όλα.

***

Παρά το γεγονός ότι οι φράσεις αυτές είναι δύσκολο να ειπώθηκαν από τον κ. Σουλτς, αλλά αποτελούν προφανώς την γενική εντύπωση που σχημάτισε ο κ. Βούτσης, κρατάω το θετικό πνεύμα που υπάρχει σε αυτές όσον αφορά τα ελληνικά αιτήματα. Όσον αφορά το μενού, ο προσκεκλημένος μας αν μη τι άλλο έφυγε χορτάτος, αφού και παραδοσιακά ντολμαδάκια γεύτηκε και σπανακοτυρόπιτα και σαλάτες με παντζάρια και ανθότυρο, αλλά είχε και την δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ τριών κύριων πιάτων που περιελάμβαναν από σολομό, μέχρι αρνί αμπελουργού (τυλιγμένο με αμπελόφυλλα) και μοσχαράκι ντόπιο (κι όχι εισαγωγής…), ενώ το γλυκό περιελάμβανε καρυδόπιτα και εκμέκ με σπιτικό παγωτό! Κρασάκι πάντως δεν ήπιε και προτίμησε -μαζί με τον Αβραμόπουλο- σκέτο νεράκι. Συμπέρασμα; Μετά από τέτοιο εκλεκτό γεύμα αποκλείεται να κράτησε κακία στον κ. Βούτση για όσα του απέδωσε εν τη ρύμη του λόγου του στην ανεπίσημη κουβεντούλα που είχε με τους βουλευτές…