ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναι μεν αλλά…από το Eurogroup! Πέντε ημέρες προθεσμία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες αλλιώς…

Not enough ή αλλιώς ναι μεν αλλά…

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ.για τις τράπεζες είναι το γενικό συμπέρασμα του Eurogroup που ολοκληρώθηκε επιβεβαιώνοντας όσα είχαν σχεδόν προαναγγελθεί.

Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν πρόκειται να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές πως η Αθήνα έχει 5 ημέρες καιρό να συμμορφωθεί, σε διαφορετική περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί στον αέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από ΔΝΤ και φυσικά από τον ESM διαπιστώνοντας ότι έχε επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος, αλλά απαιτείται και πολλή δουλειά για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «καλά νέα για όλους μας» σημειώνοντας ότι το Eurogroup έλαβε υπόψιν του το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά και τα αποτελέσματα των stress tests. Τόνισε πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός ότι το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο, συμπληρώνοντας ότι «όλα όμως γίνονται με ήπιο τρόπο».

Οπως ανακοίνωσε, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος «δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκκρεμοτήτων ιδιαίτερα για τα κόκκινα δάνεια κάποια ακόμη που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό». Προειδοποίησε ότι πρέπει όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι «όλα αυτά είναι σημαντικά για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση». Πρόσθεσε πάντως πως ήδη 10 δισ. ευρώ υπάρχουν «σε ξεχωριστό λογαριασμό για όποτε χρειαστούν».

Οπως είπε τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε σε συμφωνία καθώς «ούτως ή άλλως το EuroWorkingroup θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο και θα αξιολογήσει τις εκθέσεις των θεσμικών οργάνων». Τότε, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, «θα είμαστε πιο ξεκάθαροι για την εικόνα και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση στον ESM, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν εικόνα για τη χρήση των 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε επίσης με νόημα ότι «έχουμε δεσμευθεί όλοι να ολοκληρώσουμε εμπρόθεσμα την διαδικασία

Οι δύο όροι του Eurogroup είναι να υπάρξει λύση στην διακυβέρνηση των τραπεζών και η λύση ως προς τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της Ελλάδος, δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα κόκκινα δάνεια για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που χαιρέτισε μέσω twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, μίλησε αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα τόνισε πως όλες οι πλευρές να κάνουν μία προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

"Μιλήσαμε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί για να ρίξουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για τα "κόκκινα" δάνεια, που φαίνεται πως παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, σημείωσε: "Παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που από τη μία θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύεται οι υπόλοιποι το πλαίσιο".

Ακόμη, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων πως "το 80% των προαπαιτουμένων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το άλλο 20%. Σημειώθηκε πρόοδος, και ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπα".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στις τραπεζικές ανάγκες της χώρας, τόνισε πως "το πρόγραμμα του EFM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές. Οι τραπεζικές ανάγκες είναι λιγότερες από τα 25 δισ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά. Η χρηματοδότηση θα είναι πολύ λιγότερη".

Το μήνυμα του Eurogroup
“Αναμένουμε την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων”. Αυτό αναφέρει σημείωμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Είναι φανερό πως ασκείται πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με το Reuters, στο σημείωμα επαναλαμβάνεται πως οι ελληνικές τράπεζες, μετά τα stress tests του προηγούμενου μήνα, θα χρειαστούν 10.δισ. ευρώ, αντί 25που είχε αρχικά υπολογιστεί.

 

Μαξίμου: Μέχρι την Δευτέρα η τελική συμφωνία

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου η τελική συμφωνία θα έχει επέλθει μέχρι τις 15/11.

«Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υποστηρίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Το Μαξίμου παραδέχεται ότι «οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Τέλος, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».