ΥΓΕΙΑ

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Η πνευμονία είναι μια οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικου συστήματος και μπορεί να είναι μικροβιακη (πνευμονιοκοκκικη,σταφυλοκοκκικη, άτυπη,από αιμοφιλο της ιφλουεντσας,από GRAM(-) βακτήρια) ή μη μικροβιακη (ιοί, μύκητες, παράσιτα,αδενοιους,ανεμοβλογια,ρινοιους).

 

 

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η πνευμονία είναι :
-Ρίγος 
-Υψηλός πυρετός 
-Κακουχια 
-Βήχας παραγωγικος (με πτυελα συνήθως σκουροχρωμα) 
-Δυσχερεια αναπνοής 
-Πόνος στον θωρακα

Ο πνευμονιοκοκκος είναι μία από τις συχνοτερες αιτίες της πνευμονίας και μάλιστα στην πιο σοβαρή της μορφή.  Επίσης είναι το συχνότερο αιτιο εξωνοσοκομειακης πνευμονίας

Προδιαθεσικοι παράγοντες πνευμονιοκοκκικης πνευμονίας :
-ΧΑΠ
-Άσθμα 
-Καρδιοπαθεια
-Νεφροπαθεια
-Αλκοολισμος
-Σακχαρωδης διαβήτης 
-Σπληνεκτομη
-HIV λοίμωξη 
-Δρεπανοκυτταρικη ή μη αναιμια 
-Αιματολογικες διαταραχές
-Ανοσοκατεσταλμενοι ασθενείς 
-Άτομα σε κλειστές ομάδες πληθυσμού (γηροκομεια,ιδρύματα χρονιως πασχοντων)
-Παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών με χρόνια νοσήματα ή ανοσοανεπαρκεια
-Παιδιά μικρότερα των 2 ετών

Στις μεγάλες ηλικίες η θνησιμοτητα από την πνευμονιοκοκκικη πνευμονία είναι μεγάλη, όπως επίσης είναι και το συχνότερο αιτιο μηνιγγιτιδας στους ενήλικες. 

Ο πνευμονιοκοκκος εκτός της πνευμονίας προκαλεί και άλλες λοιμωξεις του αναπνευστικου συστήματος όπως ωτιτιδα και παραρρινοκολπιτιδα. Επίσης μπορεί να εγκατασταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως η καρδιά και οι αρθρωσεις.

Τρόποι μετάδοσης:
-Εισπνοη σκόνης (μικροσωματιδια που περιέχουν το μικρόβιο) 
-Εισπνοη σταγονιδιων (μετάδοση με βήχα ή φτερνισμα)

Αντιμετώπιση και θεραπεία :
-Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικη αγωγή είτε στο σπίτι,είτε για σοβαρότερες μορφές στο νοσοκομείο με ενδοφλεβια χορήγηση αντιβιοτικων φαρμάκων και διαφόρων άλλων υποστηρικτικων μέτρων. 
-Προληπτικος εμβολιασμός κατά του πνευμονιοκοκκου

Και επειδή σε κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να δίνεται έμφαση στην πρόληψη και όχι στην θεραπεία,ο εμβολιασμός επιβάλλεται σε όλες τις κατηγορίες πληθυσμού που έχουν προδιαθεσικους παράγοντες για ανάπτυξη της νόσου. 

Ως μοναδική αντενδειξη εμβολιασμού χαρακτηρίζεται η εγκυμοσύνη. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.  Επίσης μπορεί να γίνει συγχρόνως με το αντιγριππικο εμβόλιο δεδομένου ότι τα άτομα που χρειάζονται το ένα εμβόλιο συνήθως χρειάζονται και το άλλο. 
Επίσης ο διπλός εμβολιασμός όχι μόνο δεν αυξάνει τις παρενέργειες αλλά δρα αθροιστικα στην προστασία από τις λοιμωξεις του αναπνευστικου συστήματος. 

Το αντιγριππικο εμβόλιο χορηγείται κάθε χρόνο ενώ αυτό κατά του πνευμονιοκοκκου στους ενήλικες χορηγείται κάθε πέντε χρόνια ή μια φορά εφάπαξ αναλόγως ποιο εμβόλιο θα μας υποδείξει ο θεραπων ιατρός. 

Για τα παιδιά το είδος και η χορήγηση του εμβολίου κατά του πνευμονιοκοκκου διαφέρει αναλόγως εάν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα των 2 ετών οπότε και εδώ ο θεραπων ιατρός θα μας υποδείξει τον ορθό τρόπο εμβολιασμού.

Tips
-Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερή από την θεραπεία.

 

ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΣ Γ. ΠΡΟΙΣΚΟΣ

ΕΙΔΙΚΌΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ METROPOLITAN HOSPİTAL

ΙΑΤΡΕΊΟ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 14  Π. ΦΆΛΗΡΟ

ΤΗΛ:210 9815233 & 6944 671732