ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την μπύρα νέο αντάρτικο ετοιμάζουν οι ΑΝΕΛ για το κρασί – Αγωνία στο Μαξίμου

Σκηνικό μπίρας θυμίζει το άρθρο 14 του πολυνομοσχεδίου με το οποίο επιβάλλεται τέλος 40 ευρώ ανά εκατόλιτρο κρασιού.

 

Πριν από λίγο ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατά την τοποθέτησή του στις επιτροπές εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στο κόμμα για το συγκεκριμένο άρθρο τονίζοντας ότι η τελική απόφαση για το αν θα υπερψηφίσουν το άρθρο στην Επιτροπή θα ληφθεί το βράδυ μετά την ακρόαση των φορέων.

"Από τη στιγμή που το δυνητικό συνολικό όφελος θα είναι 48 εκατομμύρια ευρώ 48 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο μάλιστα δεν είναι ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και από τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα από κάποιους να φτιάξουν μπόμπα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας.

Πρέπει να δούμε θέματα παραοικονομίας που μπορεί να φέρει το συγκεκριμένο άρθρο και τελικά η ζημία να είναι μεγαλύτερη από το δυνητικό έσοδο" είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Η στάση των ΑΝ.ΕΛ είναι κομβική καθώς με δεδομένη την αρνητική στάση όλων των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τυχόν αρνητική ψήφος των ΑΝ.ΕΛ στην επιτροπή θα σημαίνει ότι το άρθρο δεν θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια όπως είχε συμβεί και με το άρθρο για την επιβολή φόρου στην ελληνική ζυθοποιία

Το θέμα του φόρου στο κρασί, που προωθεί το Μαξίμου ως ένα από τα ισοδύναμα για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι το δεύτερο μέτωπο που καλούνται να διαχειριστούν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι στενοί συνεργάτες του, μετά από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη μπύρα. Στις 4 Νοεμβρίου και μετά από την αντίδραση Καμμένου και βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η συγκυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρώτο εσωτερικό ρήγμα της.

Η διάταξη για την αύξηση του συντελεστή Ειδικού Φόρου στις μικρές ζυθοποιίες αποσύρθηκε κατά την τότε συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μετά την αρνητική τοποθέτηση των ΑΝΕΛ. Τον τόνο της καταψήφισης από την πλευρά του κόμματος Καμένου είχε δώσει τότε ο ίδιος ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter.

"Η φορολόγηση της ελληνικής Μπύρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο”, είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος, ενώ ανάλογη προειδοποίηση περί της καταψήφισης του επίμαχου άρθρου είχε στείλει εκείνες τις ημέρες και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης. "Παρακαλώ τον υπουργό να το σκεφτεί καλά και να το αποσύρει”, είχε διαμηνύσει ο κ. Λαζαρίδης, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση εφαρμογής της σχετικής διάταξης θα προκληθεί τεράστια βλάβη στην ελληνική παραγωγή ζύθου.