ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλουν αίμα σε όλες τις συντάξεις- Απαιτήσεις σοκ των δανειστών για τις κατώτατες

Σε διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το Aσφαλιστικό.

 

 

 

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί «ψαλίδι» στις χαμηλές συντάξεις. Οι δανειστές πιέζουν για στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών

Το σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε πλήρη εξέλιξη, γράφει σήμερα το Έθνος, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -έστω και πρόσκαιρα- για να… βγει ο λογαριασμός, χωρίς μειώσεις ή με περιορισμένες απώλειες στις υψηλές συντάξεις. Από την άλλη πλευρά όμως το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια και εκφράζει ισχυρές ενστάσεις στα σενάρια της αύξησης εισφορών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγοράς η τρόικα απαίτησε τη μείωση ακόμα και της κατώτατης σύνταξης των 486 ευρώ που σήμερα χορηγείται σε 600.000 συνταξιούχους, αλλά και τη σύνδεσή της με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. 
Πρωτοσταντούτος του ΔΝΤ, οι δανειστές θεωρούν ότι τα 486 ευρώ είναι πολλά και θέλουν το προνοιακό τμήμα της σύνταξης να αποσυνδεθεί από τη βασική σύνταξη και να χορηγείται ως προνοιακή παροχή μετά τα 67 έτη. 
Επίσης μέσω του νέου υπολογισμού των συντάξεων και της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης, η τρόικα επιζητεί να μειωθούν μεσοσταθμικά οι συντάξεις κατά επιπλέον 20%. 
Συνολικά όπως προκύπτει και από το νέο προϋπολογισμό οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό- που αποτελεί βασικό στοιχείο της αξιολόγησης- θα ανέλθουν έως το τέλος του 2016 σε 1,838 δισεκατομμύρια ευρώ. 

πηγές: Έθνος, Αγορά