ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιάσκο! Αναβλήθηκαν οι εκλογές της ΝΔ – Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες

Αναβλήθηκαν οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα πολλά τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η διαδικασία στις 7 το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο. Μύλος με τους υποψηφίους, βροχή οι καταγγελίες, φιάσκο η διαδικασία.

 

 

Το λογισμικό του συστήματος δεν λειτούργησε ποτέ. Η εταιρεία από την Τετάρτη είχε κάνει μία προσομοίωση, όμως σε αυτή δεν μπορούσαν να δουν την τεχνική αντοχή του συστήματος. Χθες, όταν επιχειρήθηκε τεχνικός έλεγχος, έγινε κατανοητό ότι το σύστημα δεν θα αντέξει, όπως και έγινε, καθώς δεν λειτούργησε ποτέ.

Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα στη μηχανογράφηση, π.χ. είχαν δοθεί ίδιοι κωδικοί σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σωστά η καταμέτρηση ψήφων. Και πέρα από όλα αυτά, χθες αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθούν 50 εκλογικοί αντιπρόσωποι.

Μεϊμαράκης: Αναβολή ή αποχωρώ

Λίγο πριν από τις 9.30 από την Κρήτη, όπου βρίσκεται ακόμη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει δεκτή αυτή η εισήγησή του, θα αποσύρει την υποψηφιότητά του από την κούρσα της διαδοχής. Την άποψη περί αναβολής συμμερίζονται κατά τα φαινόμενα τόσο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
Δύο εναλλακτικές εξέτασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, είτε να αναβληθούν οι εκλογές, είτε η διαδικασία να προχωρήσει χειρόγραφα. Στις 10 τα μέλη της ΚΕΦΕ ψήφισαν για αυτές τις δύο προτάσεις. Πέρα από την τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η γενική στάση στα επιτελεία των υποψηφίων φαίνεται πως ήταν ότι πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο χρονικό- αφού έχει καθυστερήσει η έναρξη- αλλά θα δημιουργηθεί πεδίο αμφισβήτησης του αποτελέσματος, που είναι το τελευταίο που θέλει η ΝΔ.

Τελικά, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αποφασίστηκε, γύρω στις 10:30 να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές.

ΚΕΦΕ: Η εταιρεία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΕΦΕ για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας στη Νέα Δημοκρατία. 

Σε αυτήν αναφέρει:

Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.

Γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει γαλάζιος «εμφύλιος» για τις ευθύνες, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να ζητούν παραιτήσεις. 

Την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου αλλά και την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ζήτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στον Realfm 97,8.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής είπε ότι αυτός ο «τύπος» που λέγεται Ανδρέας Παπαμιμίκος έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ. 

"Προστατεύστε την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παραιτήσεις των υπευθύνων τώρα" έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ στο Twitter και λίγο αργότερα επανήλθε:

"Παραιτήσεις των υπευθύνων της ΚΕΦΕ τώρα. Το ελάχιστο που μπορούν να προσφέρουν…"

«Καρατόμηση» Παπαμιμίκου ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, την ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας από τη Μαριέττα Γιαννάκου και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου ,ζητά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η αποτυχία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματος.

«Οφείλουμε μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς η διαδικασία της εκλογής δεν μπορεί πια να διεξαχθεί σήμερα. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα έρθει η ώρα της απόδοσής τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε τα εξής:
– 'Αμεση απόφαση της ΚΕΦΕ για αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
– 'Αμεση ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας της Ν.Δ. από την Μαριέττα Γιαννάκου με απόφαση του Βαγγέλη Μειμαράκη
– Αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου με πρόσωπο της εμπιστοσύνης της Μαριέττα Γιαννάκου
– Διεξαγωγή της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό
– Η μεταβατική Πρόεδρος Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.
«Αυτό που προέχει αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι η επιβίωση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Τι λέει ο Τζιτζικώστας στους συνεργάτες του για το φιάσκο στη ΝΔ

 Πλήρη κάλυψη στον Ανδρέα Παπαμιμίκο παρέχει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. 'Οπως λέει στους συνεργάτες του:" Υπέυθυνο είναι το κόμμα για την διεξαγωγή των εκλογών και το κόμμα έχει πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη" 

Γεωργιάδης: Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης "φωτογράφισε" σαν υπεύθυνο για το σημερινό φιάσκο τον Α. Παπαμιμίκο που είναι πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Όσοι νομίζουν θα διαλύσουν τη ΝΔ για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ πλανώνται πλάνη οικτρά. Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους, πρέπει να διαφυλάξουμε την εικόνα της παράταξης και να ξεπεράσουμε αυτή την εικόνα που δεν τιμάει τη ΝΔ. Οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σήμερα. Τις εκλογές αυτές είχε αναλάβει να τις διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα. Υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα. Από χθες είχε εκφράσει τις αγωνίες μου για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.