ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις. Τι προβλέπει για επικουρικές – εισφορές

Στην προσπάθεια να πεισθεί το κουαρτέτο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα κατευθύνεται το υπ. Εργασίας σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε  για  το ασφαλιστικό.

 

 

Συγκεκριμένα ο υπουργός ενημέρωσε το όργανο για τους βασικούς άξονες του σχεδίου , αφήνοντας να εννοηθεί ότι :

-αν δεχθούν οι θεσμοί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα θα αποτραπεί η μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων

– δε θα αποφευχθεί η μείωση των επικουρικών αλλά τουλάχιστον θα διασωθούν με τη διατήρηση της αυτονομίας του ενιαίου ταμείου

– ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με βάση έναν ενιαίο συντελεστή (ποσοστό αναπλήρωσης). Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μην μειωθούν συντάξεις κάτω από 1200 ευρώ και θα υιοθετηθεί ρήτρα προσαρμογής τους ύψους των συντάξεων και των εισφορών ανάλογα με την αυξομείωση του ΑΕΠ.

Ειδικότερα πάντως, ο Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο νέο Ασφαλιστικό «τοπίο» που πρόκειται να δημιουργηθεί με τη Μεταρρύθμιση που προωθείται και στο οποίο θα υπάρχει ένα ταμείο για την κύρια και ένα για την επικουρική ασφάλιση.

Σε κάθε περίπτωση, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές και στις κύριες συντάξεις, καθώς οι θεσμοί δεν έχουν εκφραστεί θετικά στο ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, μιας και θεωρείται μέτρο το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι πιέσεις που ασκούνται εστιάζονται στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, πρόταση που είχε καταγραφεί και στο πόρισμα της επιτροπής «σοφών», που ο ίδιος ο Κατρούγκαλος θέσπισε για να συνδράμει στη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

Ομως φαίνεται ότι επεκτείνονται και στο σκέλος της χορήγησης συνολικά προνοιακών επιδομάτων σε συνταξιούχους, με τα τεχνικά κλιμάκια να απαιτούν να εφαρμοστούν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και οι θεσμοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί χωρίς μείωση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Αναφορικά με το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας ανέπτυξε δύο σενάρια:

  • Στο πρώτο θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε ταμεία που ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑ και τα οποία χορηγούν ακόμα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις, πολύ πάνω από τον μέσο όρο, που κυμαίνεται στα 168 ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος».
  • Στο δεύτερο σενάριο, που όμως είναι εκείνο που το υπουργείο Εργασίας σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ( άθροισμα κύριας και επικουρικής ) δεν κατεβεί κάτω από το όριο του 65% του συντάξιμου μισθού και συμβάλλουν και οι θετικοί ρυθμοί της οικονομίας στα έσοδα , τότε το σχέδιο Κατρούγκαλου, θα περάσει από τα κομματικά όργανα και την κοινωνία χωρίς μεγάλους κραδασμούς .

Μειώσεις 
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί, πάντως, η προβλεπόμενη στο 3ο Μνημόνιο δέσμευση για την καταβολή με εισοδηματικά κριτήρια των εγγυημένων από το κράτος συντάξεων (δεν έχει νομοθετηθεί) όπως και ο επανϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων ο οποίος θα φέρει μειώσεις. Μειώσεις κατά μέσο όρο 6% θα γίνουν από την 1/1/2016 και στις επικουρικές συντάξεις 1.100.000 συνταξιούχων, καθώς η διατήρηση του ΕΤΕΑ ως δεύτερου «πυλώνα» της ασφάλισης χωρίς κρατική χρηματοδότηση, το υποχρεώνει να εξασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων μέσω ενός νέου Κανονισμού παροχών με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και από… δικούς του πόρους (αυτό τον μήνα ρευστοποιεί 2.119.416 μερίδια, σε σύνολο 53.801.905 μεριδίων που κατέχει, για να πληρώσει τις επικουρικές του μηνός Δεκεμβρίου).

«Πέφτουν έξω»
Τη ρήτρα «προσαρμογής» του ύψους των συντάξεων και των εισφορών με βάση τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και της κοινωνικής ασφάλισης και όχι με τις σχετικές προβλέψεις των Θεσμών ή Διεθνών Οργανισμών, ζήτησαν κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ληφθούν τόσο καθοριστικές αποφάσεις στη βάση προβλέψεων που επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι «πέφτουν έξω».

Τη θέση αυτή υιοθετεί και το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τη σωρεία εκτιμήσεων, φέτος, από πλευράς αναλυτών για επερχόμενη ύφεση πάνω από 4% (και αντίστοιχες παλαιότερες προβλέψεις που διαψεύστηκαν).

Αύριο θα συνεδριάσει με το ίδιο θέμα η κυβερνητική επιτροπή κοινωνικής πολιτικής υπό τον Δραγασάκη.