ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ασφαλιστικό «τορπίλισε» το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών-Δεν βρήκε στήριξη ο Τσίπρας

Χωρίς συμφωνία στα βασικά θέματα και μετά από σχεδόν έξι ώρες ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ασφαλιστικό και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι τόνοι μάλιστα ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του κάθε κόμματος.

Ωστόσο, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Οσο για το Ποτάμι, κι αυτό με τη σειρά του εμφανίστηκε αρνητικό στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ άφησε ένα «παράθυρο» όσον αφορά την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που θα κάνει λόγο για μη μείωση των συντάξεων. Ωστόσο, η πρότασή του προσέκρουσε στην άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Μετά από αυτό ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε πως «αν επιμείνετε στην άρνησή σας, θα την εκλάβω ως ένδειξη ότι θέλετε να μειωθούν οι συντάξεις».

«Είναι θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο», τους είπε επίσης.

Έναν έντονο διάλογο είχαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.

Με αφορμή το ασφαλιστικό και τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ακολούθησε ο εξής διάλογος με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Τσίπρας: Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές. Και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση των συντάξεων.

Γεννηματά: Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο.

Τσίπρας: Δηλαδή, δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τι σημαίνει αυτό που λες; Οτι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ;

Εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν δηλώσεις:

Πάνος Καμμένος

«Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία με διαφορά τη ΝΔ όπου φέρεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και του ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε για τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το προσφυγικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό. Θα ζητήσουμε από την ΕΕ οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση σε μέσα μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε για αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλη προς το αναλογικότερο, με διαφωνία της ΝΔ. Η συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου οδήγησε τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με όλους τους άλλους όσον αφορά το ασφαλιστικό. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν το συνταξιοδοτικό σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI».

Βασίλης Λεβέντης 

«Η Ενωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται την οικουμενική. Ο πρωθυπουργός ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό».  

Σταύρος  Θεοδωράκης

«Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Μεγαλώνουν τα αδιέξοδοα στην κοινωνωία. Οι συσκέψεις δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει προτάσεις. Εγινε δεκτή η πρότασή μου ότι μπορεί να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος από αυτή Βουλή. Θεωρούμε ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση "Εθνικής Ελλάδος". Το Ποτάμι υπερασπίζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είπαμε κάτι για το ασφαλιστικό, απλά είπαμε ότι το θέμα θα το λύσει η Βουλή». 

Φώφη  Γεννηματά

«Πιστεύω στον διάολογο και στην πολιτική συνεννόηση. Ομως αυτός ο διάλογος απαιτεί από όλους σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Δενθα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Είναι απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία των δύο επιτροπών. Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το προσφυγικό. Χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε σε βάθος σε αυτή τη σύσκεψη. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Η κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να μη μειωθούν οι συντάξεις». 

Γιάννης  Πλακιωτάκης

«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια, αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Είχα συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες μου, όχι με τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».