ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν την κυβέρνηση

Με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη ανησυχία παρακολουθούν οι αρμόδιες Aρχές την έντονη κινητικότητα του τουρκόφιλου κόμματος DEB στη Θράκη, καθώς, μετά την πολιτική απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, απλώνει τώρα τα πλοκάμια του αναζητώντας υποστηρικτές και στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

 

Την ίδια ώρα, οι τρεις μουσουλμάνοι κυβερνητικοί βουλευτές που έχουν εκλεγεί στη Ροδόπη και την Ξάνθη διαλαλούν πλέον δεξιά κι αριστερά ότι με τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε 153 βουλευτές η ψήφος τους αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα σε κάθε κρίσιμο θέμα που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Με πολύ απλά λόγια, οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν στα χέρια τους την τύχη της κυβέρνησης και -προφανώς- θεωρούν ότι είναι σε θέση ισχύος για να παίζουν τα παιχνίδια τους, άλλος με πιο χοντροκομμένο τρόπο και άλλος με κομψότερο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον το θελήσουν, μπορούν να κάνουν «εκβιασμούς» σε οποιαδήποτε ψηφοφορία, καθώς χωρίς τη δική τους ψήφο ουσιαστικά η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη. Οι Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με τη «βοήθεια» ενδεχομένως και του ομοθρήσκου τους Ιλχάν Αχμέτ από το «Ποτάμι», γνωρίζουν πολύ καλά πλέον τη δύναμη της ψήφου τους.

Μοναδικό «φρένο» πλέον στα γενικότερα σχέδια της Αγκυρας για την περιοχή της Θράκης (το «κομμένο χέρι της μητέρας πατρίδας», κατά τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Μ. Μουεζίνογλου, που κατάγεται από εκεί) είναι ο ισχύων μέχρι σήμερα εκλογικός νόμος, που προβλέπει ελάχιστο όριο 3% για είσοδο κόμματος ή ανεξάρτητου βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Πλην όμως, αισιοδοξούν -και δεν το κρύβουν- ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και στην προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και θέσπιση της απλής αναλογικής.

Αν πράγματι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τον εκλογικό νόμο έχουν στο μυαλό τους την «απλή, άδολη και ανόθευτη» αναλογική, η οποία αποτελούσε πάγιο, διαχρονικό αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς, τότε η αισιοδοξία των τριών μουσουλμάνων, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό παίζουν αρκετές φορές τα παιχνίδια του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, ίσως και να έχει βάση.

parapolitika.gr