ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήνεται «διεύρυνση» της κυβέρνησης – Ποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης μπορεί να στηρίξουν τον Τσίπρα

Εντείνονται οι ψίθυροι για αλλαγή στο πολιτικό τοπίο, μετεγγραφές βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της κοινοβουλευτικής βάσης, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη

 

Την ίδια ώρα, διαρρέουν ονόματα βουλευτών, κυρίως από το Ποτάμι, που ενδέχεται να αλλάξουν στρατόπεδο, καθώς και συνολικά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, για το οποίο ήδη συζητείται ανοιχτά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας

Κάποιοι μιλούν για πολιτικά ανταλλάγματα και ισχυρά κίνητρα που μπορεί να έχουν οι εν λόγω βουλευτές για να εγκαταλείψουν το κόμμα τους και να προστεθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία, σώζωντας ταυτόχρονα την επιβίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Εκτιμώ ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι –αντίθετα– είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον» τόνισε σε δήλωσή της στο Real.gr η κυρία Γεροβασίλη, φουντώνοντας τα σενάρια για επικείμενη συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων.

Ο Βασίλης Λεβέντης έχει μετατραπεί σε ρυθμιστή του πολιτικού τοπίου, καθώς είναι έντονη η αίσθηση ότι η Ένωση Κεντρώων ενδέχεται να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις το νέο κυβερνητικό εταίρο. Το θέμα θα κλειδώσει στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Λεβέντη, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος. 

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες για τη νέα αυτή πολιτική προσέγγιση, ωστόσο λίγο απασχολεί το Μαξίμου που φαίνεται ότι έχει πλήρη επίγνωση των κινήσεών του και αναγνωρίζει ότι μια πιο στέρεη πελιοψηφία θα έδινε στηρίγματα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. 

Οι πληροφορίες μιλούν για δύο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι ενδέχεται να στηρίξουν την κυβέρνηση αν υπάρξει πιθανότητα να πέσει, αν και είναι πιο πιθανό το σενάριο πλήρους στήριξης από όλο το κόμμα του  Βασίλη Λεβέντη, εάν του παρασχεθούν εγγυήσεις μιας «μικρής οικουμενικής» κυβέρνησης.

Οι ίδιες πληροφορίες που διακινούνται κάνουν λόγο για ενδεχόμενη στήριξη από άλλους δύο βουλευτές από το Ποτάμι αυτή τη φορά, με προέλευση από τη ΔΗΜΑΡ, που θεωρούνται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα μπορούσαν να συμπλεύσουν με την κυβέρνηση αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.  

Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος, λέγεται ότι θεωρεί πιθανό κάποιοι από τους βουλευτές της ΝΔ να στραφούν προς τους ΑΝΕΛ και κατά συνέπεια προς τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης, αν συνεχιστεί η κατάσταση αποσύνθεσης που παρατηρείται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων άφησε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι από τα 9 σημεία που είχε καταθέσει ο Βασίλης Λεβέντης, «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά» αν και παραδέχθηκε ότι ο κ. Λεβέντης «δεν θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό».

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας αφού καταρχήν είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το λεχθέν από την κ. Γεροβασίλη, πρόσθεσε ότι «αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις» στις οποίες συμπεριέλαβε την 'Ενωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε την Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά.