ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προπαγάνδα των Ευρωπαίων: Εκβιάζουν την Ελλάδα με έξοδο από το Σένγκεν και πριμοδοτούν την Τουρκία για το προσφυγικό

Σε στυγνό εκβιασμό εναντίον της Ελλάδας επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι Ευρωπαίοι, κατηγορώντας την Αθήνα ότι ευθύνεται για την κακή φύλαξη των συνόρων και την εισροή χιλιάδων μεταναστών στην Ευρώπη. Μόλις πριν από μερικά 24ωρα συμφώνησαν με την Τουρκία να προωθήσουν την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς και να της δώσουν 3 δισ. ευρώ για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο η Τουρκία είναι απούσα. ΤΗν ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρει στο τραπέζι το Grexit, η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν-παρόλο που δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη- ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση κατά την οποία οι δανειστές απαιτούν σφαγιασμό των συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και επαναφέρουν κάθε μισή ημέρα τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο…

Με ελβετικό τυρί παρομοίασε τα σύνορα της Ελλάδας ο Γκι Φερχόφσταντ, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την σθεναρή άρνηση της Αθήνας να δεχθεί να αναλάβει η Frontex τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας.

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας διέψευσε ότι η Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διέψευσε και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προειδοποίησε την Ελλάδα για εκδίωξη από τη Σένγκεν, όπως είχαν δημοσιεύσει οι Financial Times.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι διπλωμάτες που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο αυτό συζητείται, αλλά ανεπίσημα.

Για το θέμα παρενέβη μάλιστα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Ο Έλληνας Επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση τόνισε ότι «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Όπως είπε ο κ.Αβραμόπουλος, «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

«Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και όσο και στα χερσαία σύνορα της χώρας» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του  ότι θα μπει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή.

Νωρίτερα,  ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι είναι «πρόθυμοι να βοηθήσουν» την Ελλάδα και πως η ΕΕ «ελπίζει πως θα μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές».