ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Η κυβέρνηση μαζί με το λαό θα υπερασπιστεί τις συντάξεις, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. «Θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Ξέρουμε να το κάνουμε, το έχουμε αποδείξει, μαζί με τον λαό», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ. Βασικό σημείο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού ήταν ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και «παράκεντρα της διαπλοκής» πολεμούν συστηματικά την κυβέρνηση για να την ρίξουν.

 

 

«Δεν λέτε να βάλετε μυαλό. Επτά μήνες ξημεροβραδιάζεστε με την ελπίδα ότι «σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν». Νομίζατε ότι ήρθε η ώρα με το δημοψήφισμα. Και μετά ήρθαν οι εκλογές. Μυαλό δεν βάζετε, πάλι κοιμάστε με το «σήμερα πέφτουν αύριο πέφτουν», είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ο Αλ. Τσίπρας.

«Θα υπερασπιστούμε τις συντάξεις. Και θα τις υπερασπιστούμε και μόνοι μας. Σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις μόνοι μας είμαστε, μαζί με τον ελληνικό λαό. Σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χάσατε και μυαλό δεν βάλατε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις συντάξεις «κόντρα σε ένα καθεστώς που επέλεξε να μην συνδράμει την εθνική προσπάθεια προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση». «Αγωνιστήκαμε σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, από μία ιδιότυπη συμμαχία στο εσωτερικό και το εξωτερικό που θεωρούσε ότι είμαστε παρένθεση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους δύο μήνες ότι υπάρχει φοροκαταιγίδα και φορολαίλαπα, ενώ όλα τα προηγούμενα μνημόνια ήταν τα καλύτερα. Αυτά δεν είναι τυχαία, διότι στις μέρες μας στήνεται ένα σκηνικό "αποκάλυψης" για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Το σκηνικό το σιγοντάρουν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που υπέγραψαν 11 μειώσεις συντάξεων, το PSI και μας πίεζαν να υπογράψουμε άρον άρον και έκαναν καμπάνια για το «ναι» στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι ψηφίσαμε μείωση ασφαλιστικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό όμως δεν περιλαμβάνει οριζόντια μείωση συντάξεων, άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης επιτεύχθηκε με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Και λέμε ότι αυτό το 0,4% του ΑΕΠ μπορεί επιτευχθεί με άλλους τρόπους».

«Στη σύσκεψη των αρχηγών τους ζητήσαμε να συναινέσουν σ’ αυτό το σχέδιο. Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη, ούτε ψήφο, ούτε συμμετοχή σε κυβέρνηση όπως φαντασιώνονται κάποια παράκεντρα που βλέπουν την εξουσία να χάνεται κάτω από τα πόδια τους», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. «Ζητήσαμε εμείς να κοπούν οι συντάξεις;», ρώτησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. «Αν δεν ζητήσατε, υπάρχει ακόμη χρόνος», του απάντησε χαμογελώντας ο Πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Εκεί που τίθεται ζήτημα εθνικής ευθύνης, η διαφωνία είναι πολυτέλεια

Εκεί που τίθεται ζήτημα εθνικής ευθύνης, η διαφωνία είναι πολυτέλεια, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο προσφυγικό, μιλώντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Τόνισε δε ότι «με θλίψη και αγανάκτηση» παρακολουθεί μία προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας, αναφερόμενος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Έκανε λόγο για κινδυνολόγους και καταφέρθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντάς της ότι ταυτίστηκε μαζί τους, και επικαλέστηκε τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούρου Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος μίλησε για σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, δόθηκε οριστικό τέλος στα ακατανόητα σενάρια περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Βρίσκεστε σε μία ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία», είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και διερωτήθηκε: «Θέλετε ή οχι να εκπληρώσει η χώρα τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις ως προς τα κέντρα υποδοχής; Ή μήπως συντάσσεστε με ακραίες φωνές;». Υπογράμμισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υλοποιείται στην πράξη στα νησιά της χώρας και ότι «ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του όταν κάποιοι άλλοι στήνουν φράχτες».