ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ: Το Grexit είναι εδώ… – Βίζερ: «Μόνο με ΔΝΤ η αξιολόγηση»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση, εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στέλνει επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ενώ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ρίχνει νέα «βόμβα», καθώς παραδέχεται ότι το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι. Σημειωνει, ωστόσο, ότι ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην ίδια γραμμή για το ελληνικό χρέος. 

 

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ. Έχουμε σαφή μηνύματα από μερικά κράτη-μέλη, όπως η Φινλανδία, ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα συμφωνήσουν στο κλείσιμο εάν δεν είναι απολύτως βέβαια ότι το Ταμείο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα» δηλώνει ο Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είναι ξεκάθαροι και απαιτούν τη συναίνεση όλων τα κρατών- μελών για τις εκταμιεύσεις» διευκρινίζει.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής τονίζει ότι «η γλώσσα της Συνθήκης είναι σαφής, είμαι πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό.

Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων  του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ ο κ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι υπάρχει σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη  ρύθμιση του χρέους.

Τα προγράμματα του ESM δημιούργησαν κάτι καινούργιο. Όταν το ΔΝΤ πηγαίνει σε μία χώρα που έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, αποτελεί τον μοναδικό έσχατο δανειστή. Στην Ευρώπη όμως έχουμε τον ESM που μπορεί να δανείζει πολύ περισσότερα από ό,τι το ΔΝΤ και με υπό καλύτερους όρους: Μεγαλύτερες ωριμάνσεις και πολύ καλύτερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο ανεξαρτήτου του ύψους του. Οι πραγματικές ετήσιες αποπληρωμές χρέους είναι μικρότερες εξαιτίας των όρων που προσφέρουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για την επόμενη 8ετία είναι πολύ χαμηλές. Μετά αυξάνονται διότι λήγει η περίοδος χάριτος. 

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ρέγκλινγκ αφήνει στο τραπέζι την πιθανότητα ενός Grexit. «Η Νομισματική Ένωση σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο οποιασδήποτε χώρας. Επομένως δεν υπήρχε πλαίσιο για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι εταίροι της να παράσχουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη και η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση. Σε τελική ανάλυση όμως, η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές» δηλώνει χαρακτηριστικά.