ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή – BINTEO

Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης «σήκωσε» ο χαρακτηρισμός, ως κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ, ακριβώς με την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
 

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης εκ μέρους της ΝΔ ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, να απαντήσουν αν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα.

Με ειρωνική διάθεση μάλιστα ζήτησε να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής αφού μέχρι σήμερα η κυβέρνηση νομοθετεί με συνοπτικές διαδικασίες και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τις άσχετες, όπως τις χαρακτήρισε, ρυθμίσεις, για την διαχείριση του ΕΣΠΑ και τις δημόσιες συμβάσεις αυτοκινητόδρομων.

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιώργος Σταθάκης παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρξουν εκπλήξεις και οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν θα ενταχθούν σε αυτο το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα αναφερόμενος στον χαρακτήρα του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί άμεσα ώστε να υπάρξει η αποδέσμευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ αλλιώς τα χρήματα θα επιτρέψουν στον ESM.

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι έκανε λόγο για «ρουσφετολογικές» ρυθμίσεις ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρξει η δέσμευση από την πλευρά τους ότι ρυθμίσεις για τον ΑΔΜΗΕ και το νέο ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα, δεν θα έρθουν μέχρι αύριο που ψηφίζεται το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια με την μορφή τροπολογιών.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης που έχει επιλέξει, σημειώνοντας πως «αυτά είναι τα ήθη της πρώτης φοράς Αριστερά;». Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να η οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. .