ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

C5 X : Η νέα φιλοσοφία της CITROËN για τη νέα της ναυαρχίδα

Νέα δεδομένα στην κατηγορία των μεγάλων Crossover φέρνει το ολοκαίνουριο γαλλικό αυτοκίνητο με τα χαρακτηριστικά C5 X το οποίο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το καινοτόμο γαλλικό αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο τόσο σε εκδόσεις βενζίνης, όσο και σε plug-in υβριδικές εκδόσεις. Η Plug-in υβριδική έκδοση θα αποδίδει 225 ίππους, που θα μπορεί να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά για 50 χιλιόμετρα με μέγιστη τελική τα 135 χλμ./ώρα.

Το νέο μοντέλο ανοίγει νέους δρόμους με την παγκόσμια πρεμιέρα της ενεργής ανάρτησης Citroën Advanced Comfort . Το εσωτερικό μοιάζει με σαλόνι. Τα καθίσματα είναι ειδικά φτιαγμένα για να μην κουράζουν τους επιβάτες και να κάνουν το ταξίδι απόλαυση.

Το αυτοκίνητο όταν περνάει από ανωμαλίες του οδοστρώματος, λακκούβες η σαμαράκια δεν μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό. Η νέα ανάρτηση κάνει θαύματα. Με την ενεργή ανάρτηση Citroën Advanced Comfort, που προσφέρει την επιλογή τριών τρόπων λειτουργίας, το σύστημα ελέγχου βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των
Progressive Hydraulic Cushions.

Οι πίσω επιβάτες ακόμη και αν είναι τρεις δεν πρόκειται να παραπονεθούν. Σε αυτό βοηθάει το μεγάλο μεταξόνιο 2.785 mm που προσφέρει άπλετο χώρο στους πίσω επιβάτες.

Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 545 λίτρων και μπορούμε να πούμε ότι το αυτοκίνητο έχει την ίδια χωρητικότητα με ένα station wagon. Διαθέτει μεγάλο άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης για ευκολία και πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση.

Αλλάζοντας τα διαρρύθμιση των καθισμάτων ο χώρος μπορεί να μετατραπεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει και 1.640 λίτρα. Άνετος είναι και ο τρόπος φόρτωσης των αποσκευών.

Το C5 X διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία για να απλοποιεί τη ζωή των επιβατών του, με τη μεγάλη οθόνη του Head up Display. Τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού μπορούν να υποστηρίξουν την ημι-αυτόνομη οδήγηση και μια εντελώς νέα διεπαφή επικοινωνίας, με οθόνη αφής 12 ιντσών HD με αναγνώριση φωνητικών εντολών. Η προσαρμόσιμη οθόνη
με widget ακριβώς όπως σε ένα tablet, βοηθούν τον οδηγό να είναι ακόμα πιο ξεκούραστος.

Το στυλ του αμαξώματος του C5 X κερδίζει άμεσα τις εντυπώσεις, όντας δυναμικό, στιβαρό και διακριτικό. Ανανεώνοντας τους κανόνες του Segment D, της μεγάλης κατηγορίας στην αγορά αυτοκινήτου, διαθέτει ένα Crossover αμάξωμα που συνδυάζει χαρακτηριστικά salon-
sedan και station wagon, προσθέτοντας ορισμένα στοιχεία από αυτά που κάνουν τα SUV τόσο ελκυστικά. Είναι μια ολοκαίνουργια πρόταση αυτοκινήτου με ιδιαίτερη αισθητική και προσοχή στην αεροδυναμική.

Το μακρύ καπό, οι ρευστές και αεροδυναμικές γραμμές του αμαξώματος και η χαρακτηριστική διαμόρφωση πάνω από τους πίσω τροχούς κάνουν το μοντέλο ιδιαίτερα δυναμικό και ξεχωριστό. Η πίσω πόρτα, είναι πρακτική με μεγάλο άνοιγμα.

Το C5 X μπαίνει στον ανταγωνισμό του μάλλον παραδοσιακού Segment D, με μία Crossover πρόταση.

Ο οδηγός κάθεται ψηλά και ελέγχει χωρίς δυσκολία το δρόμο. Η απόσταση από το έδαφος είναι αυξημένη χάρη στους τροχούς μεγάλης διαμέτρου (720 mm) με ελαστικά 19″ στις περισσότερες εκδόσεις.
Γενναιόδωρες είναι και οι εξωτερικές διαστάσεις του C5 X. Το μήκος είναι 4.805 mm, το πλάτος 1.865 mm και το ύψος 1.485 mm.

Το C5 X διαθέτει τη νέα φωτιστική “υπογραφή” σε σχήμα V της Citroën εμπρός και πίσω, έτσι όπως κυκλοφόρησε στο Νέο C4 C-Cross. Ξεχωρίζοντας από όλα τα ανταγωνιστικά μοντέλα και άμεσα αναγνωρίσιμο ως Citroën, αυτό το τεχνολογικό στοιχείο σηματοδοτεί
τους προβολείς LED σε ολόκληρη τη γκάμα. Λειτουργεί ημέρα και νύχτα, υπογραμμίζοντας το μοναδικό στυλ του C5 X.

Το C5 X προσφέρει επίσης μια έκδοση κατάλληλη για όλες τις χρήσεις, για την καθημερινή ζωή και για το απροσδόκητο, χωρίς περιορισμούς και σε πλήρη ελευθερία: το Plug-in Hybrid. Αυτό το επαναφορτιζόμενο υβριδικό που με την ισχύ των 225 ίππων, προσφέρει την ευχαρίστηση της αθόρυβης κίνησης και λειτουργίας με μηδενικές εκπομπές CO2, με
δυνατότητα οδήγησης πάνω από 50 km σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία (ZEV), κατάλληλη για την πλειονότητα των καθημερινών διαδρομών των χρηστών, με τελική ταχύτητα ως αμιγώς ηλεκτρικό, 135 χλμ./ώρα.

Είναι επομένως δυνατό να περάσετε μια εβδομάδα χωρίς να χρησιμοποιήσετε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ κάνετε τις συνήθεις διαδρομές σας, φορτίζοντας το όχημα όπως απαιτείται, στο σπίτι, στη δουλειά ή σε δημόσιο σημείο φόρτισης. Ταυτόχρονα, είναι δυνατό να ταξιδέψετε πολύ μακριά, να κάνετε εκδρομές τα
σαββατοκύριακα ή διακοπές χωρίς να ανησυχείτε για την επαναφόρτιση, καθώς αναλαμβάνει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ο οποίος είναι οικονομικός και αποδοτικός.

Το C5 X εισάγει την ολοκαίνουργια διεπαφή ψυχαγωγίας της Citroën, με έμφαση στη συνδεσιμότητα. Σε συνδυασμό με την οθόνη αφής 12 ιντσών HD, 4 υποδοχές USB Type C και ασύρματη φόρτιση smartphone, το σύστημα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του Cloud και διαθέτει λειτουργία οθόνης Mirror Screen χωρίς να χρειάζεται να συνδέσετε
το smartphone σας.

Η λειτουργία του συστήματος έχει σχεδιαστεί σαν να ήταν tablet:
προσαρμογή, ρυθμίσεις και προτιμήσεις εμφάνισης, widget στην αρχική οθόνη. Αυτό το σύστημα διαθέτει φυσική, αποτελεσματική και εύχρηστη αναγνώριση φωνής, έναν προσωπικό βοηθό που κατανοεί τι λέγεται, απαντά σε ερωτήσεις και εκτελεί εντολές, παρόμοια με τον προσωπικό βοηθό που είδαμε στο 19_19 Concept.

Το C5 X βρίσκεται επίσης στην αιχμή της τεχνολογίας στον τομέα των συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης, χρησιμοποιώντας διάφορες συσκευές που είναι εγκατεστημένες σε όλο το όχημα: ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες.Το C5 X προσφέρει την καλύτερη εμπειρία ημι-αυτόνομης οδήγησης (Επιπέδου 2) εναρμονισμένη σύμφωνα με την ισχύουσα
νομοθεσία.

Το Highway Driver Assist, το οποίο συνδυάζει Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Keeping Assist: Χάρη σε αυτό το σύνολο, ο οδηγός υπό προϋποθέσεις, δεν χρειάζεται πλέον να διαχειρίζεται την ταχύτητα ή την τροχιά, καθώς το όχημα φροντίζει όλες αυτές τις παραμέτρους.

Πολλές άλλες λειτουργίες διευκολύνουν την καθημερινή ζωή, όπως η ανίχνευση τυφλού σημείου μεγάλης εμβέλειας, το Rear Cross Traffic Alert, το οποίο εντοπίζει τυχόν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της οπισθοπορείας, το Top 360ο Vision, το οποίο διευκολύνει τους ελιγμούς προβάλλοντας το εξωτερικό περιβάλλον στο tablet με οθόνη αφής και το Proximity Hands- Free που δίνει πρόσβαση και εκκίνηση του κινητήρα χωρίς να κάνει ο
οδηγός κάποια ενέργεια και κλειδώνει και ξεκλειδώνει αυτόματα τις πόρτες, όταν ο οδηγός πλησιάζει ή φεύγει από το όχημα.

Το νέο Citroen C5 X, θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2022.