ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ενιαίο e-pass για όλα τα διόδια της χώρας

Ακυρώθηκε από το ΣτΕ ο διαγωνισμός Σπίρτζη και το επόμενο διάστημα θα γίνει νέος, πιο ολοκληρωμένος και αξιόπιστος διαγωνισμός, όπως προανήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών. Έτσι, θα έρθει και το ενιαίο e-pass για όλα τα διόδια της χώρας.

Ο νέος διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια στους αυτοκινητόδρομους θα λάβει υπόψιν το τι ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε.

Αυτό συμβαίνει διότι ο διαγωνισμός επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη για τα ηλεκτρονικά διόδια στους αυτοκινητόδρομους ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή της μειοδότριας κοινοπραξίας.

Ενιαίο e-pass για όλα τα διόδια της χώρας
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, βρέθηκε λύση σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη για το θέμα των e-pass για όλα τα διόδια της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται στο σύνολο των αυτοκινητόδρομων της χώρας με έναν πομποδέκτη, με τον κ. Καραμανλή να ξεκαθαρίζει πως έχει ήδη επέλθει συμφωνία με το σύνολο των παραχωρησιούχων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, σημειώνοντας ότι γίνεται αγώνας δρόμου σε πρώτη φάση για να σωθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να επιστραφεί, εάν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί έως το 2023.

Για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα τι θα κάνουμε με το λιμάνι του Λαυρίου για να ξεκαθαριστεί και αν είναι βιώσιμο το έργο των επεκτάσεων δεδομένου ότι το κόστος της επεκτάσεων αυτών προς Λαύριο και Ραφήνα φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς, είπε, θα συστήσουμε επιτροπή αρμοδίων επιστημόνων για να μας υποβάλει σχετικό πόρισμα.

Αναφερόμενος τέλος στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού είπε ότι ίδιος είναι θετικός αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε με προσοχή διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.