ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεμίζουν κάμερες που κόβουν κλήσεις τα φανάρια της Αττικής

Εκατοντάδες κάμερες θα τοποθετηθούν στο δίκτυο φωτεινής σηματοδότησης της Αττικής, με στόχο να καταπολεμηθεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο.

Ψηφιακά «μάτια» στα φανάρια επιθυμεί να τοποθετήσει η Περιφέρεια Αττικής, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος στην ιδιαίτερα επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, η οποία συνιστά μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Όσοι αδιαφορούν για τις ενδείξεις των φαναριών και τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάπτυστη πρακτική θα φωτογραφίζονται από κάμερες που θα κατακλύσουν την Αττική.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, όπως και 351 γαλβανισμένων ιστών με βραχίονα με τον κλωβό αγκύρωσης για την τοποθέτηση των καμερών.

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος του έργου, συνολικής αξίας 14.382.750 ευρώ, θα είναι επίσης υπεύθυνος επίσης για την εκπόνηση, εφαρμογή και λειτουργία λογισμικού διαχείρισης παραβάσεων.

Η συγκεκριμένη λύση θα αυτοματοποιήσει την έκδοση στοιχείων οδικών παραβάσεων και θα συντελέσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων λόγω παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Όπως αναφέρεται στο αντικείμενο του διαγωνισμού, η τοποθέτηση των καμερών θα γίνει σε συγκεκριμένα σημεία που θα καθορισθούν με βάση τα δελτία οδικών τροχαίων ατυχημάτων. Δηλαδή σε σημεία όπου συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα και αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 05/06/2023 και ώρα 15:00. Η αποσφράγιση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 09/06/2023 και ώρα 16:00 από την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι διαγωνισμός για την προμήθεια 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής και πριν από λίγους μήνες, χωρίς να τελεσφορήσει.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, από την τοποθέτηση καμερών στα φανάρια είναι άκρως ικανοποιητικά όπως αποδείχθηκε από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης λύσης στη Λεωφ. Ποσειδώνος. Πριν την τοποθέτηση των συσκευών στο σημείο οι παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη υπερέβαιναν τις 800 σε καθημερινή βάση και μειώθηκαν στις 250-300.

carandmotor.gr