ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Καλορίζικο το νέο αμάξι και καλοδεχούμενα και τα έξτρα κόστη του!

Η αγορά του καινούργιου αμαξιού, είναι ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο γεγονός και μπορεί να νομίζεις ότι έχεις τελειώσει με τα μεγάλα έξοδα, όμως υπάρχουν και κάποια επιπλέον κόστη που σε περιμένουν. Τα έξτρα έξοδα που έρχονται με την αγορά του νέου αυτοκινήτου θα εξαρτηθούν και από το αν το νέο σου αυτοκίνητο είναι «του κουτιού» ή μεταχειρισμένο.

Πριν ξεκινήσεις να αγχώνεσαι, διάβασε τον οδηγό που δημιουργήσαμε για εσένα και μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έξτρα κόστη ενός καινούργιου αυτοκινήτου.

Έξτρα κόστη σε αυτοκίνητα «του κουτιού»

Αφού πήρες την απόφαση να επενδύσεις σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και όχι σε ένα μεταχειρισμένο, τα έξοδα που θα χρειαστεί να καλύψεις αφορούν:

  1. Έξοδα έκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας
  2. Έξοδα μεταβίβασης αυτοκινήτου
  3. Αγορά ασφάλειας αυτοκινήτου
  4. Πληρωμή τελών κυκλοφορίας

Έξτρα κόστη σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Τα έξτρα κόστη σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν διαφέρουν με εκείνα των καινούργιων αυτοκινήτων. Από τη στιγμή που καταλήξεις σε συμφωνία με τον πωλητή του αυτοκινήτου για την τελική τιμή αγοράς, μετά μένουν:

  1. Τα έξοδα έκδοσης πινακίδων κυκλοφορίας
  2. Τα έξοδα μεταβίβασης αυτοκινήτου
  3. Η πληρωμή των τελών
  4. Η αγορά ασφάλειας αυτοκινήτου.

Για τα τέλη μεταβίβασης και το κόστος τους, μπορείς να συμβουλευτείς τον παρακάτω πίνακα.

Έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας και άδειας κυκλοφορίας

Οι πινακίδες κυκλοφορίας καθώς και η άδεια κυκλοφορίας απαιτούν τη συγκέντρωση ορισμένων δικαιολογητικών και την κατάθεση ενός ποσού που αφορά το τέλος αδείας, το οποίο ανέρχεται στα 75 ευρώ για επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης και το τέλος μεταβίβασης το οποίο εξαρτάται κατά βάση από τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα του αυτοκινήτου και διαμορφώνεται ως εξής.

 

Επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα
Κατηγορία Κινητήρας σε κυβικά εκατοστά. Τέλος μεταβίβασης
Α 51 – 400 30€
Β 401 – 800 45€
Γ 801 – 1300 60€
Δ 1301 – 1600 90€
Ε 1601 – 1900 120€
ΣΤ 1901 – 2500 145€
Ζ >2501 205€

Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών τόσο για καινούργια αυτοκίνητα όσο και για μεταχειρισμένα και την κατάθεσή τους σε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, μπορείς να ενημερωθείς από την ενότητα «Άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες για επιβατηγό ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο όχημα και για μοτοσυκλέτα» του gov.gr.

Έξοδα Μεταβίβασης αυτοκινήτου

Αφού πληρώσεις το τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου, θα πρέπει να ακολουθήσεις μία διαδικασία η οποία πλέον μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται ραντεβού για την κατάθεση των δικαιολογητικών σε κάποια δημόσια υπηρεσία.

Ο πωλητής του αυτοκινήτου, μπορεί να εισέλθει στην ενότητα «Μεταβίβαση οχήματος ιδιωτικής χρήσης» του gov.gr, να επιλέξει την Περιφέρεια που θα σταλεί το αίτημα μεταβίβασης και να καταχωρήσει το ΑΦΜ του αγοραστή. Για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ο πωλητής θα χρειαστεί τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ( πρώτα όμως θα γίνει εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου) και το ΑΦΜ του αγοραστή.

Αγορά ασφάλειας αυτοκινήτου

Για να κυκλοφορήσεις με το νέο σου αυτοκίνητο, θα πρέπει να το ασφαλίσεις το συντομότερο καθώς η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από το Νόμο. Θα χρειαστείς ασφάλεια, είτε το αυτοκίνητο είναι καινούργιο είτε είναι μεταχειρισμένο. Εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν μεταφέρεται από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλο. Ακόμη, το κόστος της θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως το είδος της ασφάλειας, η διάρκεια του συμβολαίου, τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, η εμπορική του αξία, η ηλικία του οδηγού κ.α.

Πριν προχωρήσεις σε μια βιαστική αγορά, κάνε την έρευνά σου ώστε να μάθεις τα διαθέσιμα πακέτα ασφάλισης των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών, να ενημερωθείς για τις καλύψεις τους και να αγοράσεις online την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Με την online αγορά της ασφάλειας αυτοκινήτου, θα λάβεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε 2’ λεπτά στο email σου και χωρίς κόπο.

Όπως κατάλαβες το νέο αυτοκίνητο, έρχεται με κάποια έξτρα κόστη όμως τι αξία έχουν λίγα παραπάνω έξοδα, μπροστά στην απόλαυση της αυτονομίας και την ανεξαρτησίας;

Τακτοποίησέ τα το συντομότερο και καλές διαδρομές!