ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Με καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρω στο εξωτερικό;

Όταν ταξιδεύεις με το αυτοκίνητό σου στο εξωτερικό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι καλύπτει η ασφάλεια σου και τι όχι. Η ασφάλεια αυτοκινήτου σου παρέχει κάλυψη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Ε.Ο.Χ (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο) για ατυχήματα που προκλήθηκαν από δική σου υπαιτιότητα, εφόσον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο διαθέτει όλα τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό, ποιες περιπτώσεις δεν καλύπτονται και τι πρέπει να προσέξεις όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό.

Τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό;

Όταν ταξιδεύεις με το αυτοκίνητό σου στο εξωτερικό, η ασφάλεια σου συνήθως παρέχει τις υποχρεωτικές από τον Νόμο καλύψεις που περιλαμβάνονται στη βασική ασφάλεια:

 • Αποζημίωση για σωματική βλάβη που προκάλεσες σε τρίτους
 • Αποζημίωση για υλικές ζημιές που προκάλεσες σε τρίτους

Αν και δεν αναφέρεται στα συμβόλαια, οι περισσότερες ασφαλιστικές παρέχουν κάλυψη οδικής βοήθειας στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τους όρους του ασφαλιστηρίου σου ή να ζητήσεις σχετική διευκρίνιση από την ασφαλιστική σου.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν καλύπτεσαι στο εξωτερικό

Παρόλο που η ασφάλεια αυτοκινήτου σου σε καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου δεν καλύπτεσαι. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Κάλυψη για κλοπή αυτοκινήτου
 • Κάλυψη για φυσικά φαινόμενα
 • Κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα
 • Ζημιές στο δικό σου αυτοκίνητο που προκλήθηκαν από εσένα

Είναι σημαντικό να ελέγξεις τις λεπτομέρειες της ασφάλειάς σου πριν από την αναχώρηση, ώστε να γνωρίζεις τις εν λόγω λεπτομέρειες.

Πράσινη Κάρτα: Είναι απαραίτητη για ταξίδια στο εξωτερικό;

Η Πράσινη Κάρτα συνιστά ένα διεθνές έγγραφο που αποδεικνύει ότι έχεις έγκυρη ασφάλεια αυτοκινήτου και διασφαλίζει ότι θα είσαι καλυμμένος σε περίπτωση ατυχήματος.

Δεν είναι απαραίτητη αν ταξιδεύεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ καθώς εκεί αναγνωρίζεται το ασφαλιστήριό σου (εκτός αν δε διαθέτει λατινικούς χαρακτήρες κι άρα θα πρέπει να την εκδώσεις).

Παρακάτω μπορείς να δεις αναλυτικά τις χώρες στις οποίες δεν χρειάζεται πράσινη κάρτα.

Τι πρέπει να προσέξεις όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό

Υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να λάβεις υπόψη σου προτού ταξιδέψεις στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό σου:

 • Έλεγξε τις λεπτομέρειες της ασφάλειάς σου πριν από την αναχώρηση.
 • Φρόντισε να έχεις την Πράσινη Κάρτα μαζί σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
 • Πρόσεχε τις τοπικές οδικές συνθήκες, καθώς αυτές μπορεί να διαφέρουν από τις συνθήκες στη χώρα σου.
 • Ενημερώσου για τους κανονισμούς κυκλοφορίας και τα οδικά σήματα της χώρας που επισκέπτεσαι.
 • Βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου τα απαραίτητα έγγραφα, όπως δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, και κράτα τα σε ασφαλές μέρος.

Σημαντικές πληροφορίες

 • Αν ταξιδεύεις σε χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα μέλη του συστήματος Πράσινων Καρτών, θα χρειαστεί να αγοράσεις την τοπική ασφάλεια αυτοκινήτου στη χώρα που επισκέπτεσαι.
 • Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό, επικοινώνησε αμέσως με την ασφαλιστική σου εταιρεία για να σε βοηθήσει με τις διαδικασίες αποζημίωσης και την επιστροφή του αυτοκινήτου στη χώρα προέλευσης, αν αυτό είναι αναγκαίο.