ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι δεσμεύσεις της Volvo για το 2030 στο Tech Moment

Το διαδικτυακό live event Tech Moment που έγινε από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας παρουσία του CEO, Χόκαν Σάμιουελσον, έβγαλε πολλές ειδήσεις. Η σημαντικότερη όμως ήταν η δέσμευση της Volvo ότι το 2030 θα έχει μετασχηματιστεί σε μια εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτρικών premium αυτοκινήτων.

Όλες οι ανακοινώσεις αφορούσαν την τεχνολογία του μέλλοντος γι΄ αυτό παρόντες στο διαδικτυακό event ήταν εκπρόσωποι των Google, Luminar, Northvolt και NVIDIA .

«Δεσμευόμαστε» είπε ο Χόκαν Σάμιουελσον «να δημιουργήσουμε τα καλύτερα αυτοκίνητα στην ιστορία των 94 ετών μας. Ζούμε σε μία συναρπαστική εποχή για την εξέλιξή μας. Θα ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προσφέρουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, κορυφαία στάνταρ ασφαλείας για τον κλάδο και προηγμένη αυτόνομη οδήγηση».

Στόχος της Volvo είναι να δημιουργήσει αυτοκίνητα που θα παρέχουν υπερδιπλάσια πραγματική αυτονομία σε σχέση με τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα διαθέτουν μπαταρία που θα μπορεί να φορτιστεί πολύ πιο γρήγορα και θα προσφέρουν χαμηλότερα κόστη ιδιοκτησίας και φόρτισης. Έως τα μέσα αυτής δεκαετίας, η εταιρεία έχει στόχο να πουλά 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως. Και από αυτά τα μισά να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Volvo Cars στοχεύει σε ετήσιο λειτουργικό περιθώριο της τάξης του 8-10% έως τα μέσα της δεκαετίας, χάρη στην ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων και στις τρεις παγκόσμιες περιοχές πωλήσεων, σε πιο αποτελεσματικές πωλήσεις και σε μία ευρύτερη γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο με την ισοδύναμη κατανομή του μεικτού περιθωρίου κέρδους ανάμεσα στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητά της και αυτά που εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως τα μέσα της δεκαετίας.

Με την ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία NVIDIA, η Volvo Cars θα μεταφέρει την ανάπτυξη λογισμικού in-house. Θα εστιάσει σε πιο μικρούς κύκλους εξέλιξης που αντανακλούν τον σημαντικό ρόλο του λογισμικού ως παράγοντα κερδοφόρου ανάπτυξης και στοιχείου που κάνει τη διαφορά για το αυτοκίνητο του μέλλοντος.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα έχουν πολλή δουλειά. Όλα θα λειτουργούν από έναν κεντρικό υπολογιστή που θα βρίσκεται μέσα σε κάθε αυτοκίνητο. Πολλές ρυθμίσεις θα γίνονται από μακριά. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα δέχεται από έναν κεντρικό σέρβερ όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις και ενημερώσεις.

Τα μελλοντικά Volvo θα εξοπλίζονται με hardware έτοιμο για αυτόνομη οδήγηση, περιλαμβάνοντας αισθητήρες LiDAR από τη Luminar στον βασικό τους εξοπλισμό.

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να αξιοποιήσει τη δύναμη των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, συνεχίζοντας έτσι να βελτιώνει την ασφάλεια στα μελλοντικά της αυτοκίνητα.

Η Volvo συνεχίζει τη στρατηγική του συνεργασία με την Google για να εξελίξει το σύστημα infotainment και τη συνδεσιμότητα σε ανώτερο επίπεδο.

Συνδυάζοντας το κορυφαίο hardware με το λογισμικό από τη Volvo, τη Zenseact και τη Luminar για την επόμενη γενιά της καταξιωμένης τεχνολογίας αποφυγής σύγκρουσης, η Volvo Cars προσδοκά ότι το νέο της πακέτο ασφαλείας θα μειώσει τις απώλειες ζωής και τα ατυχήματα συνολικά.

Μέσω μιας ποικιλίας διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), συμπεριλαμβανομένου του Extended Vehicle API που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Volvo Cars παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση σε in-car λειτουργίες, όπως τα δεδομένα των αισθητήρων του οχήματος, το interface των χρηστών και λειτουργίες που βασίζονται στο cloud.

Οι τρέχοντες χρόνοι φόρτισης αναμένεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό έως τα μέσα της δεκαετίας, χάρη στην καλύτερη τεχνολογία μπαταριών και τις συνεχείς βελτιώσεις στο λογισμικό και την τεχνολογία ταχείας φόρτισης.

Η συνεργασία με τη Northvolt είναι κλειδί για τη φιλοδοξία της Volvo Cars να γίνει ηγέτης στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030.