ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τα αντισηπτικά χεριών και τα αντηλιακά μπορούν να βλάψουν το αυτοκίνητο σας

Τα αντισηπτικά χεριών και οι αντηλιακές λοσιόν με υψηλό δείκτη προστασίας μπορεί να ωφελούν την υγεία μας. Όχι όμως και τα αυτοκίνητά μας.

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε μερικά από τα προϊόντα αυτά μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις με τις επιφάνειες. Με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά τους – εκτός και εάν προστατεύονται με ειδικές επενδύσεις.

Το δίχρωμο κατσικάκι που έχει ξετρελάνει την Κρήτη!

Αυτή είναι μία πρόκληση που οι μηχανικοί της Ford αντιμετωπίζουν καθημερινά. Δοκιμάζοντας διαρκώς νέα προϊόντα πάνω στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα οχήματά τους. Αλλά και υποστηρίζοντας την εξέλιξη ανθεκτικών επιστρώσεων. Που διασφαλίζουν την ελκυστική εμφάνισή τους σε βάθος χρόνου.

«Από τα αντισηπτικά χεριών μέχρι τις αντηλιακές λοσιόν και τα εντομοαπωθητικά. Οι τάσεις των καταναλωτών μεταβάλλονται συνεχώς. Και νέα προϊόντα εμφανίζονται συνεχώς στην αγορά». Δήλωσε ο Mark Montgomery, senior materials engineer στο Κέντρο Τεχνολογίας Υλικών. Του Τεχνικού Κέντρου του Dunton στη Μ. Βρετανία, για τη Ford Ευρώπης. «Ακόμα και το φαινομενικά πιο ακίνδυνο προϊόν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Όταν έρχεται σε επαφή με κάποιες επιφάνειες εκατοντάδες – ή και χιλιάδες – φορές το χρόνο.»

Αντηλιακές λοσιόν με υψηλό δείκτη προστασίας περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες οξειδίου του τιτανίου, το οποίο πιθανότατα αντιδρά με πλαστικές επιφάνειες και τα φυσικά έλαια που υπάρχουν σε δερμάτινες επενδύσεις, κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες. Το Διαιθυλοτολουαμίδιο, ή DEET, είναι το πιο συνηθισμένο ενεργό συστατικό των εντομοαπωθητικών.

Οι ομάδες της Ford στο Dunton της Μ. Βρετανίας και της Κολωνίας στη Γερμανία πραγματοποιούν δοκιμές σε θερμοκρασίες που, σε μερικές περιπτώσεις, αγγίζουν τους 74°C – αυτή είναι η θερμοκρασία που εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σταθμευμένου στην παραλία μία καλοκαιρινή μέρα. Σε άλλες δοκιμές, προσομοιώνουν την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο με “βομβαρδισμό” των υλικών σε υπεριώδη ακτινοβολία, που αντιστοιχεί με την έκθεσή τους στο πιο φωτεινό μέρος του πλανήτη, επί 1.152 ώρες (48 ημέρες).