ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι περιλαμβάνει το “Check up” του αυτοκινήτου για τον χειμώνα!

Χειμώνας σημαίνει έλεγχος και συντήρηση του αυτοκινήτου, κι αυτό γιατί οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου σου. Το αυτοκίνητο μπορεί να παρουσιάσει μικρές αλλά και μεγάλες βλάβες και το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν χρήματα για να διορθωθεί η βλάβη. Αν θες λοιπόν να προετοιμαστείς κατάλληλα, η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα “Check up” των μηχανικών μερών του αυτοκινήτου.

Λάστιχα αυτοκινήτου

Η αλλαγή των λάστιχων του αυτοκινήτου τον χειμώνα συνηθίζεται στις βορειότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων στην χώρα μας, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες οδηγοί επιλέγουν να αλλάζουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους και να χρησιμοποιούν χειμερινά λάστιχα (λάστιχα Mud & Snow) ή να εξοπλίζονται με επιπλέον αντιολισθητικό εξοπλισμό, π.χ. με αλυσίδες χιονιού. Σίγουρα, σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έπαιξε και η καθιέρωση της υποχρεωτικότητας των αλυσίδων και άλλων αντιολισθητικών μέσων από την 1η Οκτώβρη του 2022.

Προσοχή! Εφόσον αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις θερινά ελαστικά την περίοδο του χειμώνα, φρόντισε να τα ελέγξεις για:

  • Τυχόν φθορές και σκισίματα
  • Το βάθος του πέλματός τους
  • Την πίεσή τους

Φρένα

Τα φρένα των αυτοκινήτων, τους χειμερινούς μήνες μπορεί να εμφανίσουν βλάβη αν δεν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και ο πάγος, μπορεί να επηρεάσουν την καλή λειτουργία των φρένων.  Η συμπλήρωση της απαραίτητης ποσότητας υγρού φρένων είναι πολύ σημαντική για να λειτουργεί σωστά το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου. Ο έλεγχος του υγρού των φρένων, πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει ο χειμώνας για να είσαι σίγουρος για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σου.

Σύστημα Υαλοκαθαριστήρων και πλύσης παρμπρίζ

Τον χειμώνα, το παρμπρίζ γεμίζει από χιόνι και λασπόνερο κάνοντας δύσκολη την ορατότητα του οδηγού στον δρόμο. Το σύστημα υαλοκαθαριστήρων και πλύσης παρμπρίζ, είναι απαραίτητο για να καθαρίζεις το παρμπρίζ και να έχεις πλήρη ορατότητα του δρόμου. Εκείνο το οποίο παρουσιάζει συνήθως φθορές στο σύστημα υαλοκαθαριστήρων και πλύσης παρμπρίζ είναι τα λάστιχα από τους υαλοκαθαριστήρες. Τα λάστιχα, πολλές φορές φθείρονται από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται αντικατάσταση. Έλεγξε ότι τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων είναι σε καλή κατάσταση και επιπλέον δες την στάθμη του υγρού των υαλοκαθαριστήρων. Συμπλήρωσε με υγρό υαλοκαθαριστήρων, αν χρειάζεται.

Μπαταρία

Οι ψυχρές θερμοκρασίες τον χειμώνα, επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις στην μπαταρία του αυτοκινήτου και η χωρητικότητά της μειώνεται από 20% έως 50%. Επιπλέον, τον χειμώνα η εκκίνηση του κινητήρα απαιτεί περισσότερη ενέργεια κι αυτό σε συνδυασμό με την παράλληλη λειτουργία πολλών συστημάτων του αυτοκινήτου, αποδυναμώνει την μπαταρία. Ο έλεγχος της μπαταρίας είναι απαραίτητος για να διαπιστώσεις αν χρειάζεται επαναφόρτιση ή ακόμη και αντικατάσταση. Ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να μείνεις από μπαταρία στην μέση του δρόμου και να χρειαστείς την οδική βοήθεια για να βγεις από την δύσκολη θέση.

Κλιματισμός

Το να μην λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μέσα στον χειμώνα, φαντάζει εφιάλτης. Πριν γίνουν ακραίες οι θερμοκρασίες και αρχίσεις να κρυώνεις πολύ μέσα στο αυτοκίνητό σου, είναι καλό να σιγουρευτείς ότι οι σωληνώσεις, η αντλία και ο συμπυκνωτής (εξαρτήματα του συστήματος κλιματισμού) λειτουργούν σωστά και το ψυγείο και οι αεραγωγοί δεν είναι μπουκωμένοι. Επισκέψου το κοντινότερο συνεργείο για έναν εξειδικευμένο έλεγχο.

Κάνε το “Check up” του αυτοκινήτου σου για τον χειμώνα εστιάζοντας στα παραπάνω μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Προετοιμάσου κατάλληλα, θέσε την συντήρηση του αυτοκινήτου σου ως πρώτη προτεραιότητα και καλό χειμώνα!