ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Valtteri Bottas : Ξεκινάει πρώτος στο Grand Prix της Πορτογαλίας

Ο Valtteri Bottas , οδηγός της Mercedes κέρδισε την pole position  στα  χρονομετρημένα δοκιμαστικά χθες το απόγευμα και σήμερα  θα τον δούμε στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης ,στην πίστα Autodromo International do Algarve.

Η πίστα που είναι  γνωστή και ως Portimao χαρακτηρίζεται για τις  ανηφορικές και «τυφλές» στροφές.

Ο Lewis Hamilton θα ξεκινήσει από τη δεύτερη θέση ενώ από την τρίτη ο  Ολλανδός πιλότος της Red Bull Racing- Honda, Max  Verstappen .

Τα επίσημα δοκιμαστικά ξεκίνησαν στις   5 (ώρα Ελλάδος). Στους πρώτους γύρους ο Hamilton έκανε τον καλύτερο χρόνο αλλά ο χρόνος του  μηδενίστηκε γιατί είχε πατήσει και αυτός εκτός  του επιτρεπόμενου ορίου. Ήθελε τόσο πολύ αυτήν την pole position  γιατί  θα ήταν η 100η στην καριέρα του.

Ο Sergio Perez προσπάθησε να βελτιώσει το χρόνο του βγήκε εκτός πίστας και όταν ξαναμπήκε χωρίς εξωτερική  βοήθεια γέμισε με πετραδάκια την πίστα.

Ο Vettel από την 15η θέση που βρισκόταν έκανε έναν εκπληκτικό γύρο και βρέθηκε στην 5η θέση. Βέβαια τίποτα  δεν είχε κριθεί αφού οι άλλοι αγωνιζόμενοι ακόμη δεν είχαν τελειώσει τις χρονομετρημένες δοκιμές. Τελικά ο Vettel έπεσε στην 10η θέση.

Η μεγάλη έκπληξη ήταν ο Ricciardo που βρέθηκε εκτός 15άδας . Εκτός 15άδας  ήταν  ο Latifi, ο μικρός  Schumacher και ο Stroll.

Τα μυστικά της πίστας

Στην Πορτογαλία θα χρησιμοποιηθεί αρχικά η πιο σκληρή γόμα της γκάμας, η P Zero λευκή/σκληρή C1. Στους δύο προηγούμενους αγώνες είχαν χρησιμοποιηθεί οι γόμες C2, C3 και C4. Στο Portimao είχε γίνει μια ειδική κατανομή γομών ενώ υπάρχει ένα έξτρα σετ σκληρής γόμας και ένα λιγότερο σετ μαλακής γόμας.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ζεστές αυτή την εποχή στο Algarve με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος να ξεπερνά συνήθως τους 20 βαθμούς. Η πίστα βρίσκεται στην ενδοχώρα και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Φτιάχτηκε το 2008. Ωστόσο δείχνει για πίστα παλιάς σχολής.

Μπορεί να έχει αρκετό πλάτος οπότε είναι εφικτό να ακολουθήσει κανείς διαφορετικές γραμμές και να γίνουν πιο εύκολα αλλά η χάραξή της δεν συγχωρεί λάθη. Έχει πολλές υψομετρικές διακυμάνσεις, μια μεγάλη ευθεία και πολλές και διαφορετικού τύπου στροφές. Όσον αφορά στα ελαστικά υπάρχουν σημαντικές απαιτήσεις σε πλευρικά φορτία αλλά και σε διαμήκη φορτία κατά τη διάρκεια των δυνατών φρεναρισμάτων.

Από τις πιο απαιτητικές στροφές στο Portimao είναι μια δεξιά με δυο κορυφές που μοιάζει αρκετά με την Acque Minerali στο προηγούμενο Grand Prix της Ίμολα. Η πλειοψηφία των στροφών στο Portimao είναι τυφλές, αυτό προσθέτει σε πρόκληση.

Πέρυσι ,με στρατηγική μιας αλλαγής από μέση σε σκληρή γόμα, τον αγώνα στην Πορτογαλία κέρδισε ο  Lewis Hamilton.