ΔΙΕΘΝΗ

Αγωγή κατά του Τραμπ από αστυνομικούς του Καπιτωλίου

Αστυνομικοί του Καπιτωλίου που δέχθηκαν επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν κατά την εισβολή του όχλου στο κτίριο, στις 6 Ιανουαρίου, κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Η αγωγή στρέφεται και κατά του συνεργάτη του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, και μέλη των ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων Proud Boys και Oath Keepers.

Οι αξιωματικοί τούς κατηγορούν ότι έστειλαν από πρόθεση τον βίαιο όχλο με στόχο να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του 2020. Στην αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον αναφέρεται ότι ο Τραμπ «συνεργάστηκε με λευκούς, που ανήκουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του για να παραβιάσει τον νόμο “Κου Κλουξ Κλαν” και να διαπράξει πράξεις εσωτερικής τρομοκρατίας σε μια παράνομη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία».

Οπως αναφέρει ο Guardian, η αγωγή κατατέθηκε για λογαριασμό των επτά αστυνομικών στην Επιτροπή Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα. «Οι επανειλημμένες κραυγές του Τραμπ και των συνωμοτών του για εκλογική απάτη προκάλεσαν πολλούς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων άλλων κατηγορουμένων, να χρησιμοποιήσουν βία, εκφοβισμό και απειλές για λογαριασμό του, για να τον κρατήσουν στη θέση του», σύμφωνα με την αγωγή. «Λόγω των παράνομων ενεργειών των κατηγορουμένων, οι ενάγοντες δέχτηκαν βίαιη επίθεση, τους έφτυσαν, τους έριξαν δακρυγόνα, τους ψέκασαν, τους έβρισαν με ρατσιστικά σχόλια και επίθετα και τους προκάλεσαν φόβο για τη ζωή τους. Οι τραυματισμοί των εναγόντων, που προκάλεσαν οι κατηγορούμενοι, τους ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα».

Ο Ρότζερ Στόουν, στον οποίο απευθύνεται επίσης η αγωγή, έχει σχέση με ορισμένα ακροδεξιά άτομα που έχουν κατηγορηθεί για τις βίαιες ταραχές στην Ουάσιγκτον. Ο Στόουν δέχτηκε χάρη από τον Τραμπ λίγο πριν ο πρώην πρόεδρος αποχωρήσει από την εξουσία, αφού προηγουμένως είχε αλλάξει την ποινή φυλάκισης για εγκλήματα σε σχέση με τη ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Οι αστυνομικοί που κατονομάζονται στην αγωγή είναι οι Κόνραντ Σμιθ, Ντάνι ΜάκΕλροϊ, Μπάιρον Εβανς, Γκάβερνορ Λάτσον, Μελίσα Μάρσαλ, Μάικλ Φόρτσουν και Τζέισον ΝτεΡός. Οι πέντε από τους επτά είναι μαύροι. «Ενας επιτιθέμενος έσπρωξε τον Λάτσον. Οι επιτιθέμενοι στη συνέχεια παραβίασαν την αίθουσα της Γερουσίας, επιτέθηκαν σωματικά στον αστυνομικό και τον έβρισαν με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, συμπεριλαμβανομένου του “νέγρου”. »Ο Λάτσον τραυματίστηκε από το χτύπημα των επιτιθέμενων και την έκθεση σε επιβλαβές σπρέι πιπεριού, πυροσβεστήρες και άλλες τοξικές ουσίες που ψεκάζονταν από επιτιθέμενους», αναφέρεται στην αγωγή.

Ο Φόρτσουν, κατά την άφιξή του στο Καπιτώλιο, «είδε ότι ήταν σαν μια εμπόλεμη ζώνη, με χημική ομίχλη στον αέρα, τραπέζια αναποδογυρισμένα, αγάλματα κατεστραμμένα, περιττώματα στους τοίχους και αίμα και σπασμένα τζάμια στα πατώματα». Ο ΝτεΡός, επί 18 χρόνια στο Σώμα και βετεράνος του πολεμικού ναυτικού, είπε ότι η αγωγή δεν αφορά σε χρηματικό διακανονισμό. Αντίθετα, όπως είπε, αποσκοπεί στο να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου. Ο ίδιος τόνισε ότι θέλει ο Τραμπ και οι άλλοι κατηγορούμενοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, οπότε «αν το ξανακάνουν να υπάρξουν συνέπειες».

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που κατηγορεί ευθέως τον Τραμπ ότι συνεργάστηκε τόσο με ακροδεξιούς εξτρεμιστές όσο και με πολιτικούς διοργανωτές για να προωθήσει τους ανέντιμους ισχυρισμούς του για απάτη στις εκλογές. «Αυτός είναι ίσως ο πιο ολοκληρωμένος απολογισμός της 6ης Ιανουαρίου όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις», δήλωσε ο Εντουαρντ Κάσπαρ, δικηγόρος που ηγείται της αγωγής.

Πηγή: Protagon.gr