ΔΙΕΘΝΗ

Ακιντζί: Χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν υπογράφω

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη, μετά τη λήξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο.

Όπως προκύπτει, για τον κ. Ακιντζί, το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, με τον ίδιο να είναι διατεθειμένος να υπογράψει συμφωνία και να την φέρει στον τουρκοκυπριακό λαό ως δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, ο χάρτης που κατέθεσε η τ/κ πλευρά είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Στο ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε χθες, ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι οι στην πραγματικότητα οι Τ/κ θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. «Έχουμε συμφωνήσει ότι η ασφάλεια του ενός δεν θα είναι απειλή για τον άλλο. Το θέμα είναι να βρεθεί μια ισορροπία και για τις δυο πλευρές να αισθάνονται ασφαλείς. Ο Τ/κ αισθάνονται ότι χρειάζονται κάποιου είδους εγγύηση από την Τουρκία, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η μια πλευρά λέει μηδέν στρατιώτες και η άλλη λέει ότι αυτό δεν είναι δυνατό, τότε δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση. Από χθες, έχουμε αρχίσει συζητήσεις για μια αποδεκτή λύση σε αυτό το θέμα», τόνισε.

Το Κυπριακό, όπως υποστήριξε, θα λυθεί σε υψηλότερο επίπεδο και όχι σε επίπεδο τεχνοκρατικών ομάδων. «Αν όλα παραμείνουν όπως είναι τώρα, αυτό δεν είναι μια εκκίνηση. Είμαστε εδώ για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», ενώ τόνισε ότι στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη.

«Είμαστε λιγότεροι στον αριθμό, είμαστε απομονωμένοι. Η μόνη ασφάλεια που έχουμε έρχεται από την Τουρκία. Οι Τ/κ θέλουν να συνεχιστεί αυτό. Ωστόσο, το παρόν σύστημα είναι από το 1960. Το ως θα υιοθετήσουμε σήημερα ένα σύστημα το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και τα οποίο θα απαντά στις ανησυχίες μας χωρίς απειλές, αυτό είναι ένα ζήτημα», επισήμανε.

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες ιδέες για να λύσουμε το πρόβλημα το οποίο συζητήσαμε χθες. Υπάρχουν τρόποι να λύσουμε το πρόβλημα Μπορούμε να έχουμε τα πάντα από την πρώτη ημέρα. Η εκ περιτροπής προεδρία θα επέλθει με μια αναμενόμενη συμφωνία», ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά στην οικονομική πτυχή της λύσης, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι οι οικονομίες των δύο πλευρών δεν είναι ίσες.

«Η ε/κ οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από την τ/κ. Μια λύση θα επιφέρει ισορροπία, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έχει μεγάλη ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση για την τ/κ οικονομία», κατέληξε.