ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

Να αρχίσει «σοβαρές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον, με επιστολή που του έστειλαν, 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι.

την επιστολή τους αναφέρουν ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποτελέσει σημείο τριβής για δυτικούς συμμάχους εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα από καιρό ζητά την επιστροφή τους.

Σήμερα σας απευθύνουμε την επιστολή ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα (congressional caucus on Hellenic Issues) με την οποία καλούμε την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την Daily Mail, αυτό που θέτουν ως στόχο είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα μέχρι το 2021, στην 200η επέτειο από την επανάσταση του 1821.

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας αλλά και την καλή θέλησή σας για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά» αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph «τα μέλη αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων λένε «ευχαριστώ» στην Βρετανία γιατί φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Γνωρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβάνεται την ελληνική ιστορία καλύτερα από οποιονδήποτε και τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί τον καλούν να κάνει το σωστό.

Η επιστροφή των γλυπτών σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας όσο και τη νέα θέση της χώρας στον κόσμο μετά το Brexit».

Ωστόσο η Daily Mail τονίζει πώς για να προχωρήσει η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον νόμο, γνωστό ως, British Museum Act του 1963 που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού η Λίνα Μενδωνη με πρόσφατη δήλωσή της κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να επανεξετάσει τη στάση του για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι είναι προϊόν κλοπής.