ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Έτσι φτάσαμε στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως βασικό ζήτημα που οδήγησε σε ναυάγιο τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν ήταν η προσπάθεια της Τουρκικής πλευράς να συνδέσει το ζήτημα του εδαφικού με το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας. 

Δήλωσε πάντως, ο κ. Αναστασιάδης, έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο, με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων, βάσει των συμφωνηθέντων, για επίτευξη συγκλίσεων επί των διαφορών, ενώ σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την πολυμερή διάσκεψη.

«Παρά την απογοήτευση, είμαι αποφασισμένος να προβώ στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος», επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήθελε η σημερινή επικοινωνία να ήταν για να εξαγγείλει περαιτέρω πρόοδο. «Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα αίτια της αποτυχίας» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη λογική επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ευθύνεται για το «ναυάγιο».

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό σε χάρτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς διαρροές.

Ως βασικά κριτήρια για επίτευξη συμφωνία, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε:

  • Την έκταση του εδάφους τουρκοκυπριακής συνιστώσας
  • Τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση
  • Την έκταση της ακτογραμμής κάθε πολιτείας