ΔΙΕΘΝΗ

Ανατρέπονται τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον μακελάρη του Λονδίνου – Το εγκληματικό παρελθόν του

Δημοσίευμα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα και όλα όσα έχουν ειπωθεί για τον Χαλίντ Μασούντ, τον τρομοκράτη που αιματοκύλισε το Λονδίνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent, ο Χαλίντ Μασούντ δεν ήταν ένας «μοναχικός λύκος» καθώς άλλα άτομα έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη δογματική μύησή του, και τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη, πιστεύουν αξιωματούχοι στη Βρετανία.

Όπως  αποκαλύπτει το  δημοσίευμα ο δράστης, πριν από την επίθεση είχε επικοινωνίες μέσω μηνυμάτων Whatsapp λίγα μόλις λεπτά πριν ρίξει το νοικιασμένο όχημά του στα κάγκελα του Κοινοβουλίου.

Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι ένας αριθμός που είχε καταχωρηθεί σε μία από τις προηγούμενες διευθύνσεις του ήταν σε λειτουργία στις 14:37 την Τετάρτη, ενώ οι αρχές της Βρετανίας άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την επίθεση μόλις 3 λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο άτομο συνόδευε τον Μασούντ στη δολοφονική επίθεση στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Από την άλλη, οι δικαστικές αρχές πιστεύουν ότι ο χρόνος και η σειρά με την οποία έγινε η ριζοσπαστικοποίησή του θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες ως προς το τι ακριβώς εκτυλίχθηκε.

Το εγκληματικό παρελθόν του δράστη

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Μασούντ είχε γίνει γνωστός τόσο στην MI5 όσο και στη Scotland Yard στο παρελθόν λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει με γνωστούς εξτρεμιστές, οι αρχές όμως επιμένουν ότι δεν είχε εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Όσον αφορά στη ριζοσπαστικοποίηση του, εικάζεται ότι αυτή ξεκίνησε όταν άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στη Σαουδική Αραβία το 2005. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ενδείξεις, είναι πιθανότερο να συνέβη όταν φυλακίστηκε για βίαια αδικήματα.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, αφού έγινε μουσουλμάνος και αμέσως μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του το 2003, ο τρομοκράτης παντρεύτηκε τη μουσουλμάμα Φαρζάνα Μαλίκ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο λόγος για τον οποίο ο Μασούντ πήγε στη Σαουδική Αραβία ήταν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Ετσι, οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να συνάντησε εκεί εξτρεμιστές και έκτοτε να διατήρησε επαφές μαζί τους.

Αναφερόμενο στο παρελθόν του, το άρθρο υπενθυμίζει ότι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο Λονδίνο, είχε εμπλακεί σε μία σειρά από εγκληματικές πράξεις, ενώ χρησιμοποιούσε και ψευδώνυμα. Όσον αφορά στις δύο από τις καταδίκες του, αυτές σχετίζονταν με περιστατικά επίθεσης με μαχαίρι, ενώ είχε συλληφθεί και άλλες φορές για επιθετικές ενέργειες.

Παντρεμένος με τρία παιδιά πήρε διαζύγιο από τη σύζυγό του, ενώ η αλλαγή της θρησκείας έφερε αλλαγές και στο φιλικό του περιβάλλον με τον 52χρονο να προτιμά να συναναστρέφεται με όσους μοιράζονταν την συντηρητική του ερμηνεία για το Ισλάμ.

Γιατί δεν πρόκειται για μοναχικό λύκο

Ο Jean-Marc Rickli ερευνητής στο King’sCollege του Λονδίνου και το Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης τόνισε ότι η ιδέα του μοναχικού λύκου είναι δύσκολη γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει επικοινωνία με στρατολόγους, ενώ επισήμανε ότι τα άτομα που εμπλέκονται μπορούν να εντοπιστούν. «Οι αυθεντικές επιθέσεις από μοναχικούς λύκους είναι πολύ σπάνιες, αποτελούν περισσότερο την εξαίρεση παρά τον κανόνα», σημειώνει.

Τέλος, ανώτερος ερευνητής στο think-tank Quillam Foundation αναφέρει: «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν ήταν μοναχικός λύκος γιατί οι άνθρωποι που εμπνέονται από εξτρεμιστικό περιεχόμενο συχνά λαμβάνουν οδηγίες τι να κάνουν. Το Ουεστμίνστερ μοιάζει πολύ παρόμοια μορφή με ό,τι έχουμε δει αλλού στην Ευρώπη».