ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη στη Βρετανία! Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού θα ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς στη χώρα υπάρχει ανησυχία από την ταχεία αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη που είχε παρουσιαστεί από τον Τζόνσον τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι όλοι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας θα τερματίζονταν στις 21 Ιουνίου, όταν οι παμπ, τα κλαμπ και άλλοι χώροι συγκέντρωσης ανθρώπων θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν πλήρως.
Όμως κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε ταχεία αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών μόλυνσης που προκαλούνται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία.
Αξιωματούχοι στο χώρο της υγείας πιστεύουν πως το στέλεχος αυτό είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος που είχε κυριαρχήσει, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από την COVID-19.
Ο Τζόνσον αρνήθηκε να διαψεύσει προτάσεις που παρουσιάστηκαν στα βρετανικά ΜΜΕ αναφορικά με την καθυστέρηση της λήξης του λοκντάουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, δηλώνοντας ότι κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων και τις νοσηλείες.
«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ο σωστός χρόνος για να ενημερώσουμε τον καθένα για το τι θα πράξουμε με την 21η Ιουνίου είναι η αυριανή ημέρα [σημερινή]», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους κατά τον χθεσινό τερματισμό των εργασιών της συνόδου των ηγετών της G7.
«Αυτή είναι η ημέρα που θα ανακοινώσουμε το συνολικό πακέτο των πληροφοριών, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει τα πάντα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τα δεδομένα διασύνδεσης μεταξύ της μετάδοσης του ιού και των νοσηλειών.
«Γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αποδυναμώσει τη διασύνδεση μεταξύ της μετάδοσης…, και των νοσηλειών και φυσικά όσων έχουν ασθενήσει πιο σοβαρά» δήλωσε ο ίδιος, χθες στο BBC. «Το ερώτημα είναι, αν την έχουμε αποδυναμώσει δραστικά και την έχουμε διασπάσει» αναρωτήθηκε ο ίδιος.