ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού στη Βραζιλία: Δωδεκαπλάσια τα κρούσματα από αυτά που δηλώνει

Ανησυχία προκαλεί σε διεθνές επίπεδο, μελέτη που αφορά στη Βραζιλία, σύμφωνα με την οποία, τα κρούσματα στη χώρα είναι δωδεκαπλάσια από αυτά που δηλώνονται επίσημα.

Η αιτία του συμπεράσματος αυτού είναι γιατί εκτιμάται πως γίνονται πολύ λίγες διαγνωστικές εξετάσεις και η αναμονή για τα αποτελέσματά τους είναι συχνά πολύ μεγάλη. Ερευνητές σε βραζιλιάνικα πανεπιστήμια και ινστιτούτα εξέτασαν τον λόγο κρουσμάτων προς θανάτους ή ιάσεις ως τη 10η Απριλίου, αφαίρεσαν τους ασθενείς που συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον ιό και κατόπιν συνέκριναν τα αποτελέσματα με τον προσδοκώμενο δείκτη θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα βάσει των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο θεαματικά υψηλότερος του αναμενόμενου δείκτης θανάτων στη Βραζιλία με βάση τους επίσημους αριθμούς σημαίνει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από αυτά που καταμετρώνται. Οι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν πως επισήμως καταγράφεται μόλις το 8% των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου δίνει έμφαση στην εξέταση μόνο των σοβαρότερων περιπτώσεων και όχι όλων των ύποπτων κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, το αποκαλούμενο Κέντρο Επιχειρήσεων και Πληροφοριών για την Υγεία. Τόσο η ομάδα, όσο και υγειονομικοί στηλιτεύουν το γεγονός ότι πολύ συχνά η αναμονή για τη διάγνωση είναι μακρά.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη Βραζιλία ανερχόταν σε 1.223 θανάτους ως προχθές Κυριακή ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 22.169, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

«Ο υψηλός βαθμός αδιάγνωστων κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει να σχηματιστεί εσφαλμένη εντύπωση όσον αφορά τον έλεγχο της ασθένειας και, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των μέτρων περιορισμού» της εξάπλωσης, προειδοποιεί η ομάδα των ερευνητών.

Την ίδια ώρα, η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας, ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου υποβαθμίζει τους κινδύνους της ασθένειας COVID-19, που έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «γριπούλα», αξιώνοντας η χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ο υπουργός Υγείας, κυβερνήτες πολιτειών και τοπικοί αξιωματούχοι απεναντίας τάσσονται υπέρ της επιβολής αυστηρότερων μέτρων για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του SARS-CoV-2.