ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχητικά τα στοιχεία έρευνας: Αρκετοί ασθενείς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό δεν έχουν αποκτήσει αντισώματα

Μηδενικά αντισώματα σε κάποιους ασθενείς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό και είχαν ήπια συμπτώματα καταγράφηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν, που ανέλυσαν δείγματα αίματος από 175 ασθενείς οι οποίοι είχαν πάρει εξιτήριο από κλινική της Σαγκάης.

Οι Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν ότι ορισμένοι ασθενείς χωρίς πολύ σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19, στη συνέχεια έχουν απρόσμενα λίγα έως μηδαμινά αντισώματα έναντι του ιού.

Αυτό το γεγονός, αν ισχύει ευρύτερα, κάνει δυσκολότερη την απόκτηση ανοσίας από τουλάχιστον ένα μέρος του πληθυσμού, ενώ επηρεάζει αρνητικά την δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που μελέτησαν (περίπου το 30%) είχαν λίγα αντισώματα, ενώ σε δέκα άτομα δεν ήταν δυνατό να ανιχνευθούν καθόλου αντισώματα. Αυτό ίσως αυξάνει τον κίνδυνο μίας δεύτερης λοίμωξης Covid-19, κάτι που θα μελετηθεί στη συνέχεια από τους Κινέζους επιστήμονες.

Όλοι οι ασθενείς είχαν μόνο σχετικά ήπια συμπτώματα (βήχα και πυρετό, χωρίς μεγάλη δύσπνοια), ενώ οι περισσότεροι από όσους είχαν λίγα αντισώματα ήταν νέοι σε ηλικία. Η μελέτη δεν αφορούσε ασθενείς που ανέρρωσαν μετά από παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονταν μαζί με την ηλικία, έτσι ιαθέντες άνθρωποι 60 έως 85 ετών είχαν υπερτριπλάσια αντισώματα σε σχέση με τα άτομα 15 έως 39 ετών.

«Αν πολλοί άνθρωποι παράγουν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, τότε τα όποια τεστ στην κοινότητα θα πρέπει να έχουν πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας», σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου East Anglia.