ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Άνω – κάτω η Βρετανία με τις ανακοινώσεις Τζόνσον για χαλάρωση των μέτρων

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο επικεφαλής του Εργατικούς Κόμματος, όπως και οι εργοδότες, αλλά και τα συνδικάτα εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα «αόριστα μέτρα» που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Μπόρις Τζόνσον.

Διχάζουν τους Βρετανούς οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στη χώρα του.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο επικεφαλής του Εργατικούς Κόμματος, όπως και οι εργοδότες, αλλά και τα συνδικάτα εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα αόριστα μέτρα, καθώς για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις να έχουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους.

Σε λίγες ώρες ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χτες ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση άρση του lockdown, εφόσον δεν εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο επιτρέπονται από την ερχόμενη εβδομάδα περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, ακόμη και επιστροφή στην εργασία (μόνο για όσους δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, όπως στον κατασκευαστικό τομέα), ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξουν τμηματικά από τον Ιούνιο, καταστήματα, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, και από τον Ιούλιο κάποιοι χώροι εστίασης και τουρισμού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον βασίζεται σε πέντε επίπεδα συναγερμού και αυτό θα καθορίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε πως, από την Τετάρτη, οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται όσες φορές το επιθυμούν σε εξωτερικούς χώρους, να απολαμβάνουν τον ήλιο σε πάρκα της περιοχής τους, να οδηγούν σε άλλους προορισμούς και να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα αλλά μόνο με άτομα που μοιράζονται την ίδια στέγη.

Προειδοποίησε ακόμη τους πολίτες ότι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις καθώς θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους τις παραβιάζουν.

Τόνισε επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού από άτομα που έρχονται από το εξωτερικό θα τεθούν σύντομα σε ισχύ κανόνες που θα προβλέπουν ότι θα τίθενται σε καραντίνα όσοι φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα με εξαίρεση τους Γάλλους ταξιδιώτες.