ΔΙΕΘΝΗ

Ανθρωπιστική βοήθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία

anthropistikh-vohtheia-ths-rosias-sthn-oukrania

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε σήμερα ότι η οχηματοπομπή των 262 φορτηγών -κατά τον επίσημο αριθμό- που κατευθύνεται στην ανατολική Ουκρανία μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσει τα σύνορα μόνον υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και πληρώντας τους όρους που έχει θέσει το Κίεβο.

“Αφού περάσει τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, η οχηματοπομπή θα τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού”, ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στέλεχος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε νωρίτερα σήμερα ότι η βοήθεια θα εκφορτωθεί από τα ρωσικά φορτηγά και θα μεταφερθεί από τα στελέχη της ΔΕΕΣ με άλλα οχήματα. Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ δεν έκανε πάντως καμιά αναφορά σε αυτόν τον όρο.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η οχηματοπομπή με τη βοήθεια αναχώρησε από μια τοποθεσία κοντά στη Μόσχα και θα χρειαστεί περίπου 2 ημέρες για να καλύψει τα 1.000 χλμ. ως τα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία.

Η οχηματοπομπή αναμένεται να περάσει από το φυλάκιο Τσεμπέκινο-Πλέτνεβκα, από την περιοχή Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

“Η ρωσική πλευρά σεβάστηκε τις επιθυμίες της ουκρανικής πλευράς σε ό,τι αφορά το δρομολόγιο της οχηματοπομπής, την επιθεώρηση των φορτίων και τους άλλους όρους διεξαγωγής της επιχείρησης” αποστολής της βοήθειας, εκτίμησε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι στη Μόσχα φαίνονται “ακατανόητες” οι “δηλώσεις Ουκρανών που κάνουν λόγο περί διαφωνίας στο δρομολόγιο της οχηματοπομπής και νέων όρων σχετικά με την παράδοση” από μέρους του Κιέβου.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ