ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη δήλωση του δημάρχου Αμβέρσας: «Έχουμε χρεοκοπήσει, είμαστε η νέα Ελλάδα»

Για την ενεργειακή κρίση εξαιτίας των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας μίλησε ο δήμαρχος της Αμβέρσας, Μπαρτ ντε Γουίβερ. «Το Βέλγιο χρεοκόπησε, είμαστε η νέα Ελλάδα», απάντησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, τις δηλώσεις έκανε ο βέλγος δήμαρχος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου και τόνισε ότι, για την ενεργειακή κρίση, δε φταίει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά η ίδια η Ευρώπη που κατάργησε, σταδιακά, την πρωτογενή παραγωγή ενέργειας.

«Οι πιο χαζές χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν καταργήσει και την πυρηνική ενέργεια»
«Δεν είναι μια κρίση που έχει προκαλέσει ο Πούτιν, αλλά μία κρίση που δημιούργησε η ίδια η Ευρώπη καθώς σταμάτησε να εκμεταλλεύεται το δικό της παραγωγικό πλούτο», είπε ο ντε Γουίβερ, εξηγώντας ότι δεν επιτρέπεται η παραγωγή η εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. «Οι πιο χαζές χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν καταργήσει σταδιακά και την πυρηνική ενέργεια», υπογράμμισε.

«Μπορούσαμε να είχαμε αποκτήσει μεγάλα κέρδη από τους πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τώρα εγκαταλείπουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία» σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη βελγική κυβέρνηση που αποφάσισε να κλείσει δύο πυρηνικούς σταθμούς. «Το Βέλγιο έχει χρεοκοπήσει, είμαστε η νέα Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε ότι, στη χώρα του, το δημόσιο χρέος και οι κρατικές δαπάνες παρουσιάζουν χειρότερο ισοζύγιο από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία. «Στην Αμερική, οι άνθρωποι δεν είναι σε τέτοιο χάλι», εξήγησε και τόνισε ότι, μέσα σε 20 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν γίνει εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.