ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Αντιμέτωπη με νέο κύμα πανδημίας η Νότια Αφρική! Υποπαρραλλάγες της Όμικρον αυξάνουν δραματικά τα κρούσματα!

Αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται σε δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, βρίσκεται η Νότια Αφρική, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται κατά 50% και πλέον μέσα σε 24 ώρες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων κατέγραψε 9.757 μολύνσεις στη χώρα, αριθμό αυξημένο κατά 50% σε σύγκριση με τα 6.170 που είχαν καταμετρηθεί προχθές Τετάρτη. Κατά την ίδια πηγή, ο δείκτης θετικότητας των εξετάσεων αυξήθηκε αλματωδώς στο 25,9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Το τελευταίο 48ωρο, υπέκυψαν 7 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19.

Η Νότια Αφρική είναι, επισήμως, η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε όλη τη μαύρη ήπειρο και γνωρίζει νέα έξαρσή της, όπως προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο για την Καινοτομία και την Αντίδραση στις Επιδημίες (CERI).

ι εμβολιαστεί πλήρως παραμένει κάτω από το 45%, μετρά επισήμως κάπου 100.350 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 3,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Στις αρχές Μαρτίου, η χώρα πέρασε 48 ώρες χωρίς κανέναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19, κάτι που είχε να συμβεί από το 2020. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, η μολυσματικότητα των οποίων μένει να εξακριβωθεί, ενοχοποιούνται για τη νέα έξαρση της πανδημίας.

«Οι νοτιοαφρικανοί επιστήμονες οι οποίοι ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος της περασμένης χρονιάς ενημέρωσαν για άλλες δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, οι οποίες προκαλούν κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε προχθές Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.