ΔΙΕΘΝΗ

Αντζελίνα Τζολί: «Παιχνίδι με τη φωτιά» η διάκριση λόγω θρησκείας

Χωρίς να κατονομάσει ευθέως τον Τραμπ, η Αντζελίνα Τζολί, που είναι πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έγραψε σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα New York Times ότι η διάκριση λόγω θρησκείας είναι ένα «παιχνίδι με τη φωτιά».

 

 

 

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε ότι η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ των πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πλήττει τους ευάλωτους πρόσφυγες και μπορεί να πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ως μητέρα έξι παιδιών που «όλα τους γεννήθηκαν σε ξένους τόπους και είναι περήφανα που είναι αμερικανοί πολίτες» πιστεύει στην ανάγκη για την ασφάλεια του κράτους αλλά οι αποφάσεις πρέπει να «βασίζονται σε στοιχεία και όχι στον φόβο».

«Θέλω επίσης να ξέρω αν προσφυγόπουλα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου θα έχουν πάντα μια ευκαιρία να υπερασπίσουν το αίτημά τους σε μια συμπονετική Αμερική. Και ότι μπορούμε να διαχειριζόμαστε την ασφάλειά μας χωρίς να διαγράφουμε πολίτες ολόκληρων χωρών –ακόμη και βρέφη– χαρακτηρίζοντάς τους επικίνδυνους να επισκεφτούν τη χώρα μας λόγω γεωγραφίας ή θρησκείας», έγραψε.

Διασημότητες του Χόλιγουντ χρησιμοποιούν την ακτινοβολία και την επιρροή τους για να αποδοκιμάσουν το διάταγμα που υπέγραψε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο Τραμπ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στη χώρα για 90 ημέρες σε πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία, το Σουδάν και την Υεμένη, ενώ αναστέλλει για 120 ημέρες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων από τη Συρία. Η απόφαση προκάλεσε κατάπληξη όχι μόνο σε μουσουλμανικές χώρες, αλλά και σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, ακόμη και σε διπλωμάτες καριέρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ηθοποιός προειδοποιεί ότι «υπονοώντας πως οι μουσουλμάνοι αξίζουν λιγότερης προστασίας, πυροδοτούμε τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό».