ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Απαγόρευση θρησκευτικών λειτουργιών και μετά την άρση των μέτρων καραντίνας στην Ιταλία!

Χωρίς λειτουργίες οι εκκλησίες και μετά τις 4 Μαΐου στην Ιταλία, παρά την άρση των μέτρων καραντίνας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η απόφαση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της εκκλησίας η οποία κάνει λόγο για προσβολή «της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας».

«Οι ιταλοί επίσκοποι δεν μπορούν να δεχθούν την υπονόμευση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας», εξηγεί η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση χθες του χρονοδιαγράμματος της «Φάσης 2» της άρσης των περιοριστικών μέτρων από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, το διάταγμα «αποκλείει αυθαιρέτως την δυνατότητα τέλεσης λειτουργίας με τον λαό», καταγγέλλουν οι ιταλοί επίσκοποι, οι οποίοι υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής είναι να δίνει σαφείς υγειονομικές οδηγίες, ενώ η ευθύνη της εκκλησίας είναι «να οργανώνει την ζωή της χριστιανικής κοινότητας, βάσει της τήρησης των προβλεπομένων μέτρων, αλλά εντός του πλαισίου της πλήρους αυτονομίας της».

Η Διάσκεψη των Επισκόπων είχε παρουσιάσει στα μέσα του Απριλίου στην κυβέρνηση «πακέτο προτάσεων» για την επανάληψη του εκκλησιαστικού βίου μετά τις 3 Μαΐου, με λειτουργίες τελούμενες σε εθελοντική βάση και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ανάμεσα στους πιστούς.

Απαντώντας στην ανακοίνωση των επισκόπων, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί τις προσεχείς ημέρες επί «πρωτοκόλλου που θα επιτρέπει στους πιστούς την συμμετοχή στις θρησκευτικές λειτουργίες με όρους μεγίστης ασφάλειας το συντομότερο δυνατόν». Χθες, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τις κηδείες. Από τις 4 Μαΐου θα είναι δυνατή η τέλεσή τους παρουσία μέχρι και 15 ατόμων, ει δυνατόν σε εξωτερικό χώρο, και με την τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.