ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώνονται οι τελευταίοι κρατούμενοι Ταλιμπάν από τις αρχές του Αφγανιστάν

Οι αρχές του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν να αφήνουν ελεύθερους τους 400 κρατουμένους, η απελευθέρωση των οποίων αναμένεται να επιτρέψει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζαβίντ Φαϊζάλ έγραψε στο Twitter πως μια ομάδα 80 κρατουμένων αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Πέμπτη, γεγονός που θα «επιταχύνει τις προσπάθειες για απευθείας συνομιλίες και για βιώσιμη και εθνική κατάπαυση του πυρός».

Το θέμα αυτών των 400 Ταλιμπάν ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια στην έναρξη συνομιλιών, που έχουν πολλάκις αναβληθεί, ανάμεσα στους αντάρτες και την αφγανική κυβέρνηση, που δεσμεύθηκε να προχωρήσει εκ των προτέρων σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Ορισμένοι από τους κρατουμένους έχουν εμπλακεί σε φονικές επιθέσεις κατά τις οποίες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι είχαν χάσει τη ζωή τους, και 44 επιτηρούνται ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για τον ρόλο τους σε επιθέσεις σε σημαντικούς στόχους.

Η Καμπούλ έχει ήδη αφήσει ελεύθερους σχεδόν 5.000 Ταλιμπάν, όμως οι αφγανικές αρχές αρνούνταν μέχρι τώρα να απελευθερώσουν τους 400 τελευταίους κρατούμενους που ζητούσαν οι αντάρτες.

Η απελευθέρωση «επιβεβαιωμένων εγκληματιών» και λαθρεμπόρων ναρκωτικών θα «αποτελέσει προφανώς έναν κίνδυνο για εμάς, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο Ασράφ Γάνι στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που οργάνωσε ένα κέντρο ερευνών της Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.