ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε τις πολιτικές ντρίπλες ο Σόιμπλε: «Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία… εξασθένιση της ανάπτυξης έχουμε…»

Σόιμπλε

H Γερμανία «δε βρίσκεται σε ύφεση» και παραμένει η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ανησυχεί την Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία, σημειώνεται μια εξασθένιση της ανάπτυξης» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», συνέχισε.

Οι κακές επιδόσεις στους δείκτες της γερμανικής οικονομίας, κυρίως της βιομηχανίας, έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες. Τα μεγαλύτερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών περιέγραψαν σήμερα ένα ζοφερό ορίζοντα για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώνοντας τις φωνές τους με πολλά ευρωπαϊκά κράτη και παρατηρητές που απευθύνουν έκκληση στη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα με στόχο την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης.

«Θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα στις επενδύσεις» διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε από την έδρα του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι η Γερμανία, με τη δημοσιονομική σοβαρότητά της, έχει το περιθώριο ελιγμών προκειμένου να επενδύσει περισσότερο στις υποδομές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την διαφωνία του στην ιδέα ότι η αύξηση των δαπανών θα έδινε μια λύση οδηγώντας στην έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση.

Η ανάπτυξη δε μπορεί να επιτευχθεί «υπογράφοντας επιταγές» υποστήριξε, ενώ υπενθύμισε ότι χρειάζονται επίσης «αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, επικαλούμενα την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την απουσία επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στις προβλέψεις των γερμανικών ινστιτούτων, το 2014 η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,3% έναντι 1,9% των εαρινών προγνώσεων, ενώ το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2% έναντι 2% που προέβλεπαν προηγουμένως.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο