ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρό μήνυμα G7 στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Τα ισχυρότερα κράτη της Δύσης – πλην ΗΠΑ – με μια κοινή επιστολή τους καλούν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίσει την καταστροφή ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την επιστολή, σύμφωνα με το Reuters, υπογράφουν όλες οι χώρες της G7 εκτός των ΗΠΑ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Καναδάς) αλλά και οι Αυστραλία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία.

Η πεντασέλιδη επιστολή εστάλη καθώς το Ισραήλ, αψηφώντας τις ενστάσεις των πιο στενών συμμάχων του, συνεχίζει τις επιθέσεις στην πόλη της Ράφα. Χώρες της Δύσης, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, αλλά και διεθνείς οργανισμοί έχουν τονίσει πως οι επιχειρήσεις στη νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων.

Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 80.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

«Κατά την άσκηση του δικαιώματός του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, την ώρα που το Ισραήλ απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και τις αντιδράσεις για τις επιχειρήσεις του.

Τα δυτικά έθνη δήλωσαν ότι είναι αντίθετα σε «μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα» και κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον παλαιστινιακό πληθυσμό «μέσω όλων των σημείων διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου αυτού στη Ράφα».

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μια εντατική στρατιωτική επίθεση θα επηρεάσει περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους», τονίζεται στην επιστολή και υπογραμμίζεται η ανάγκη «για συγκεκριμένα, συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα» για να ενισχυθεί σημαντικά η ροή της βοήθειας.

Επιπλέον καλείται η κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», αλλά και για τη διευκόλυνση των εκκενώσεων και την επαναλειτουργία των δικτύων της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και των τηλεπικοινωνίων.