ΔΙΕΘΝΗ

Αυτός είναι ο πρώτος gay υποψήφιος πλανητάρχης! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μια ιστορική πρωτιά κατέχει ήδη ο 37χρονος δήμαρχος μιας πόλης 102.000 κατοίκων, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν και παντρεμένος με έναν άνδρα, Πιτ Μπούτατζετζ, καθώς είναι ο πρώτος gay υποψήφιος για Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπούτατζετζ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας πω μια διαφορετική ιστορία από το “Κάντε Ξανά Μεγάλη την Αμερική”», είπε αναφερόμενος στο σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ (“Make America Great Again”) ο Μπούτατζετζ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ στην πολιτεία της Ιντιάνα, ενώπιον των οπαδών του.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μπούτατζετζ προσέλκυσε τόσο πλήθος, ώστε δεν κατάφεραν όλοι να μπουν μέσα στο χώρο του παλιού εργοστασίου αυτοκινήτων και παρακολούθησαν υπό βροχή τις δηλώσεις του σε μια γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί μπροστά από το κτίριο. «Ο Μπούτατζετζ εκπροσωπεί τη νέα γενιά της ηγεσίας των Δημοκρατών. Λατρεύουμε το όραμά του», είπε κάποιος απ’ τους οπαδούς του.
«Είναι παραπάνω από τολμηρό στην ηλικία των 37 ετών να διεκδικείς το υψηλότερο αξίωμα στον πλανήτη. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχα κατά νου μέχρι πρόσφατα όταν αναλογιζόμουν πώς θα περάσω το όγδοο έτος μου ως δήμαρχος και το 38ο έτος μου σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά ζούμε σε μια εποχή που οφείλουμε να δράσουμε», είπε ο Μπούτατζετζ.

Γιος μετανάστη από τη Μάλτα ο Μπούτατζετζ αποφοίτησε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία. Μιλά οκτώ γλώσσες κι είναι εδώ δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ εδώ και επτά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο απέκτησε πολύ καλή φήμη. Στη διάρκεια της θητείας του πήρε μάλιστα άδεια επτά μηνών για να υπηρετήσει ως στρατιώτης στο Αφγανιστάν.

Όταν πρωτοανακοίνωσε τις σκέψεις του να κατεβεί υποψήφιος πριν από μερικές εβδομάδες ο Μπούτατζετζ ήταν αουτσάιντερ στην κούρσα. Στο μεταξύ όμως έχει γίνει γνωστός σ’ ολόκληρη την Αμερική και μάλιστα κατάφερε στο πρώτο τρίμηνο του έτους να συγκεντρώσει χορηγίες επτά εκ. δολαρίων, ποσό που τον κατατάσσει ψηλά μεταξύ των συνδιεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Τη μέρα που ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του καμπάνια ο Μπούτατζετζ παραχώρησε συνέντευξη στη σκανδαλοθηρική TMZ, ενώ το New York Magazine δημοσίευσε άρθρο για τον 37χρονο πολιτικό με τον τίτλο “Παιδί-θαύμα” (“Wonder Boy”).