ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική αύξηση στις δολοφονίες γυναικών στο Μεξικό!

Στο Μεξικό καταγράφηκαν επίσημα 33.308 ανθρωποκτονίες το 2021, γεγονός που σημαίνει ότι, κατά μέσο όσο, στη χώρα διαπράττονται 91,25 φόνοι την ημέρα.

«Στις έξι από τις 32 πολιτείες συγκεντρώνεται το 50% των θυμάτων των ανθρωποκτονιών», τόνισε η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, η Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες.

Πρόκειται για την πολιτεία του Μεξικού, γύρω από την πρωτεύουσα, τη Γουαναχουάτο (κεντρικά), την Μπάχα Καλιφόρνια και την Τσιουάουα (βόρεια), κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες δύο περιοχές μέσω των οποίων διακινούνται ναρκωτικά, τη Χαλίσκο και τη Μιτσοακάν (δυτικά).

«Διαπιστώνουμε πτωτική τάση», ανέφερε με κάποια ικανοποίηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το 2019 είχε καταγραφεί ρεκόρ 34.690 ανθρωποκτονιών, ενώ το 2020 είχαν σημειωθεί 34.554, παρά τη ραγδαία μείωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Κάπου 340.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2006, τη χρονιά που ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Το Μεξικό μετράει επίσης πάνω από 95.000 εξαφανισμένους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών.

Παρά το κύμα της βίας που τη σαρώνει, η χώρα των 128 εκατ. κατοίκων κατατάσσεται στην έβδομη θέση στον κόσμο ως προς τις επισκέψεις τουριστών: έφθασαν τις 45 εκατ. το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Καταγράφηκαν κάποια σποραδικά επεισόδια με θύματα τουρίστες το 2021, όπως στο Τουλούμ, στον Κόλπο του Μεξικού, όπου δυο τουρίστες σκοτώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου. Άλλες πολύ τουριστικές ζώνες πάντως παραμένουν σχετικά ασφαλείας, για παράδειγμα η πολιτεία Οαχάκα (νοτιοδυτικά).

αρά τη μείωση των ανθρωποκτονιών συνολικά, ο αριθμός των γυναικοκτονιών κατέγραψε νέα αύξηση, φθάνοντας τις 1.004 (+2,7%). Ο απολογισμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που καταγραφόταν το 2015 (427). Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει επικριθεί από φεμινιστικές οργανώσεις διότι δεν αντιμετωπίζει πιο δυναμικά το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Ορισμένοι ερίζουν εξάλλου ότι με την πολιτική του έναντι των καρτέλ, που συνοψίζει με τη φράση «abrazos, no balazos» («αγκαλιές, όχι σφαίρες»), στην πράξη εδραιώνει κλίμα γενικευμένης ατιμωρησίας.