ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στον Λίβανο : Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Χαρίρι

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, δήλωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Ο Χαρίρι υπέκυψε στις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλον τον Λίβανο εδώ και δύο εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Ποιοι είναι οι «τυχεροί» για το κοινωνικό μέρισμα
Ο ίδιος είπε ότι έφτασε «σε αδιέξοδο» και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους να προστατεύσουν τη δημόσια ειρήνη.

Γιατί ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στον Λίβανο
Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι έχει εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός. Εδώ και λιγότερο από δύο χρόνια, ηγείτο μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σε συνεργασία με πολιτικούς του αντιπάλους.

Τους τελευταίος μήνες, η οικονομία του Λιβάνου σημείωσε «βουτιά», με το χρέος της χώρας και τις τιμές για τα βασικά αγαθά να αυξάνονται.

Στις 17 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρότεινε την επιβολή φόρου στις κλήσεις μέσω Whatsapp, καθώς και μία σειρά από περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν την έκρηξη της οργής του κόσμου, παραλύοντας τη χώρα.

Οι τράπεζες και τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και 12 μέρες, ενώ οι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει τις κύριες οδικές αρτηρίες της χώρας σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο του Λιβάνου.

Ο Χαρίρι επιδίωξε την περασμένη εβδομάδα να εκτονώσει τη λαϊκή οργή μέσω μιας δέσμης μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφώνησε με τους άλλους σχηματισμούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Αλλά χωρίς άμεσα βήματα για τη θεσμοποίηση αυτών των μέτρων, αυτά δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές τα αιτήματα των οποίων περιλαμβάνουν την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Χάος στη Βηρυτό

Μια ομάδα υποστηρικτών των σιιτικών οργανώσεων Χεζμπολάχ και Άμαλ επιτέθηκε και κατέστρεψε έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού.

Στο κέντρο της Βηρυτού, μαυροντυμένοι άνδρες κραδαίνοντας ραβδιά και σωλήνες κατέστρεψαν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ήταν το σημείο όπου συνέκλιναν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα εναντίον μιας πολιτικής ελίτ που κατηγορείται για ασύστολη διαφθορά και ώθηση του Λιβάνου προς την οικονομική κατάρρευση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές δρόμοι πρέπει να ξανανοίξουν και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χρηματοδοτούνται από τους ξένους εχθρούς της οργάνωσης και εφαρμόζουν τη δική τους ατζέντα.

Καπνός υψωνόταν από ορισμένα αντίσκηνα που πυρπολήθηκαν. Νωρίτερα, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Άμαλ επέδραμαν στην περιοχή, στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Σιίτης, Σιίτης» αναφερόμενοι στους εαυτούς τους και βρίζοντας τους διαδηλωτές.

«Με το αίμα μας και τις ζωές μας προσφέρουμε τους εαυτούς μας θυσία για σένα, Ναμπίχ», φώναζαν αναφερόμενοι στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, επικεφαλής του Κινήματος Άμαλ. «Ακολουθούμε το κάλεσμά σου, ακολουθούμε το κάλεσμά σου, Νασράλα», πρόσθεσαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν για να σταματήσουν την επίθεση, κατά την οποία οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με ραβδιά και καλούσαν σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τελικά έγινε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις 17 Οκτωβρίου έχουν παραλύσει τον Λίβανο σε μια συγκυρία βαθιάς οικονομικής κρίσης — οι τράπεζες είναι κλειστές σήμερα για δέκατη ημέρα, όπως και τα σχολεία και οι επιχειρήσεις.

Η παραίτηση του Χαρίρι θα είναι μια πρόκληση για την ισχυρή Χεζμπολάχ — ο Νασράλα έχει πει δύο φορές πως είναι εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, επικαλούμενος τον κίνδυνο ενός κενού.