ΔΙΕΘΝΗ

Χερσαίες ρωσικές δυνάμεις στη Συρία – Μισό βήμα πίσω από τον Ερντογάν

Σε δυσμενή θέση φαίνεται να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δείχνουν οι δηλώσεις και οι διστακτικές κινήσεις του στον «πόλεμο» με τη Ρωσία. Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε σήμερα… μισή συγγνώμη, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει απόλυτη μετάνοια από την Άγκυρα, για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

«Το περιστατικό (κατάρριψη αεροσκάφους) μας αναστατώνει βαθύτατα. Ελπίζω αυτό να είχε συμβεί και να μην ξανασυμβεί. Θα συζητήσουμε το θέμα αυτό και θα βρούμε μια λύση. Την Δευτέρα στο Παρίσι στο πλαίσιο της διάσκεψης για το κλίμα, θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η διαμάχη δεν θα χαροποιήσει κανέναν. Όσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Τουρκία άλλο τόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ρωσία» συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν, την ίδια ώρα, αρνείται να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του Ερντογάν, όπως υποστηρίζει ο τελευταίος, ενώ μαίνεται ο διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος μεταύ των δύο χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αποκάλυψε στο πρακτορείο ΤΑΣΣ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του, Βαλίντ Μουαλίμ, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συντονίσει μία δέσμη μέτρων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Συρίας, προκειμένου να μπλοκάριστούν τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η Ρωσία έχει κατεβάσει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, οι οποίες συνδράμουν το συριακό στρατό στις επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, αλλά και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε στην ηλεκτρονική του έκδοση, ότι η Ρωσία έχει παρατάξει και πυροβολικό, αλλά ο ρωσικός στρατός έχει εντολή να μην επιβεβαιώσει το παραμικρό.