ΔΙΕΘΝΗ

Χίλαρι Κλίντον για Πούτιν: Θέλει να αναστήσει τη ρωσική αυτοκρατορία

«Μία σχεδόν μεσσιανική πίστη στον εαυτό του» έχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν του αρέσουν καθόλου οι επικριτές του, ειδικά αν είναι γυναίκες. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία συνεργάστηκε, μάλιστα, με τον ρώσο πρόεδρο την περίοδο μεταξύ 2009 και 2013, όταν ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός. Τότε, οι επαφές τους είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες θετικές εξελίξεις, ανέφερε η αμερικανίδα πολιτικός, όμως η σχέση τους επιδεινώθηκε όταν καυτηρίασε τις παρατυπίες στις εκλογές του 2012, οι οποίες επανέφεραν τον Πούτιν στην προεδρία.

Μιλώντας στο Φεστιβάλ Hay, στην Ουαλία, η Κλίντον είπε ότι ο ισχυρισμός της ότι οι Ρώσοι «αξίζουν να ακουστεί η φωνή τους και να μετρηθούν οι ψήφοι τους» μέσω μίας «εκλογικής διαδικασίας που πληροί τα διεθνή πρότυπα» έδωσε το έναυσμα για διαμαρτυρίες από δεκάδες χιλιάδες ρώσους πολίτες, για τις οποίες ο Πούτιν την κατηγόρησε στη συνέχεια. Η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, την οποία έχασε το 2016 από τον Ντόναλντ Τραμπ, συμπλήρωσε: «Ο Πούτιν δεν συμπαθεί τους επικριτές, ειδικά τις γυναίκες που του ασκούν κριτική. Την περίοδο εκείνη, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, πέρασε στην αντιπαράθεση μαζί μου. Οπως γνωρίζουμε, παρά τις προσπάθειες να πει το αντίθετο, εργάστηκε πολύ σκληρά, με κάθε είδους μέσο, για να εκλεγεί ο Τραμπ».

Η Κλίντον συνέχισε λέγοντας πως η ίδια γνώρισε, στη διάρκεια της συνεργασίας τους, τη «σχεδόν μεσσιανική πίστη που είχε (σ.σ. ο Βλαντίμιρ Πούτιν) για τον εαυτό του, για το τι ήταν προορισμένος να γίνει», καθώς και για τον «στόχο του να αναστήσει τη ρωσική αυτοκρατορία». Αυτό την είχε ωθήσει να απευθύνει προειδοποιήσεις ότι ο ρώσος πρόεδρος θα αποτελούσε «απειλή για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», αν και ήλπιζε ότι οι φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ θα τον έκαναν «να εγκαταλείψει τις επεκτατικές φιλοδοξίες του» και περισσότερο συνεργάσιμο, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος φιλοξένησε τις δηλώσεις της Κλίντον. «Οταν εισέβαλε στην Ουκρανία, δυστυχώς δεν εξεπλάγην. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το πόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους η κυβέρνηση του Βολοντίμρ Ζελένσκι και η χώρα», πρόσθεσε.

Θεώρησε επίσης θετική τη συσπείρωση του ΝΑΤΟ στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, κάτι που σύμφωνα με την ίδια επιβεβαίωσε «την ανάγκη να διατηρήσουμε τους θεσμούς που έχουμε και να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε πιο αποτελεσματικούς για το μέλλον». Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν ο Τραμπ είχε επιστρέψει στην εξουσία το 2020, πιθανότατα θα είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.